Historien om Castelli cykeltøj

Historien om Castelli cykeltøj
Castelli cykeltøj har alle dage været kendt for at være revolutionerende. Skorpionen på brystet er din garanti for at de cykeltøj er så åndbart, så komfortabelt og så hurtigt som muligt.
1876 - Vittore Gianni
Castellis rødder går hele vejen tilbage til skrædder Vittore Gianni, der boede i hjertet af Milano. Gennem årene sørgede Gianni for tøj til AC Milan, Juventus og Milanos Balet
1910 - Alfredo Binda
Det første cykel tøj blev lavet i 1910 til verdensmesteren og den femdobbelte sjov Giro d'Italia vinder Alfredo Binda
1935 - Armando Castelli
Forretningen skiftede drastisk kurs i 1935, da en ung Armando Castelli sluttede sig til Giannis stab. Og i 1939 købte han virksomheden.
1945 - Højtprofilerede kunder
Castelli holdt fast i Giannis højtprofilerede kunder, som i slutningen af 1940'erne inkluderede cykelheltene Gino Bartali og Fausto Coppi
1948 - Maurizio Castelli
Armandos søn, Maurizio blev født. Han voksede op og fulgte Fausto Coppi vinde utallige cykelløb i ført tøj fra Vittor Gianni, heriblandt det første skinsuit lavet i silke, til enkeltstarter.
1953 - De professionelle cykelryttere
Og det stoppede ikke der, Louison Bobet, Raphael Gimignani, Rik Van Looy og Jacques Anquetil kørte alle i Vittore Gianni cykeltøj. Herudover var 12 professionelle mandsker iført Vittore Gianni i disse år.
1974 - Den ikoniske skorpion
En tidlig version af Castelli skorpionen blev designet til Maurizio og hans nystartede brand.
1977 - Første Lycra cykelbukser
Castelli var det første brand til at introducere aerodynamiske Lycra® cykelbukser brugt til cykelløb.
1979 - Revolution
Castelli blev tildelt den prestigefyldte Corriere dello Sport Discobolo pris. "Castelli har med en futuristisk tilgang, revolutioneret tøj til cykelryttere".
1981 - Første farvede cykelbukser
Under Giro d'Italia i 1981, havde Maurizio udstyret en håndfuld cykelryttere med de første farvede Lycra ® cykelbukser - I en tid, hvor kun sorte cykelbukser var tilladte.
1983 - Første vindtætte cykeltrøje
Bernard Hinault bar den først vindtætte cykeltrøje til sejr i Fleche Wallonne.
1984 - Første termiske cykeltøj
Francesco Moser bærer det første funktionelle termiske cykeltøj under Paris-Roubaix.
1989 - Officiel leverandør
I de sene 80'ere og starten af 90'erne leverede Castelli førertrøjer til Giro d'Italia og Tour de France, samt 12 professionelle cykelhold.
1995 - En tragedie
Maurizios liv blev desværre alt for kort, da han døede af et hjerteanfald mens han cyklede op at Cipressa, den legendariske stigning fra Milano-Sanremo.
1996 - Første kvindetøjs kollektion
Maurizios vision om at lave innovativt cykeltøj fortsatte som en grundsten i firmaet. I 1996, blev det første fuldt aerodynamiske skinsuit introduceret til de olympiske lege i Atlanta.
Castelli lavede tøj til det italienske landshold og Paola Pezzo, som senere vandt guld i mountainbike. Samme år introducerede Castelli den første kollektion af kvinde tøj.
1998 - Svedtransporterende materiale og y-skåret pude
Det Castelli udstyrede Team Once med Abraham Olano bar den først cykeltrøje med en svedtransporterende behandling.
Samme år introducerede Castelli den første udgave af den moderne pude, den y-skårede pude.
2007 - Revolutionerende tøj til cykelløb
Castelli revolutionerede cykeltøj da Saunier Duval fik den første Aero Race cykeltrøje, de første Aero cykelbukser og den letteste cykeltrøje, der nogensinde var produceret.
Castelli introducerede også dere GIRO elastik bånd til at holde cykelbukser på plads. Hvor andre stadigvæk brugt en stram elastisk for enden af buksebenet, brugte Castelli nu en bred og løsere elastik samt silikone til at holde bukserne på plads.
2009 - Genopfindelsen af cykelbukser
Castelli genopfandt cykelbukser med Body Paint, et stykke tekstil med alle komponenter integreret i de sømløse tekstil.
2010 - Koldt og vådt
Gabba Windstopper cykeltrøjen, den første aerodynamiske cykeltrøje til ekstremt vejr, blev brugt af Cervelo Test Team og satte med det samme standard for beskyttelse mod kolde og våde vejrforhold.
Det vandafvisende Nano-Flex tekstil var åndbart, samtidig med at de bekæmpede vand og var aerodynamisk.
2011 Sanremo Speed Suit
Sanremo Speed Suitet, det første speed suit til linjeløb blev brugt af Johan Van Summeren til at vinde Paris-Roubaix.
2012 - Body Paint 3.0 Speed Suit
Den canadiske rytter Ryder Hesjedal brugte Body Paint 3.0 speed suit til at finde Giro d'Italia med 16 sekunder!
Castellis filosofi
"Jeg ville aldrig have været i stand til at revolutionere cykeltøj, hvis jeg ikke selv havde cyklet på konkurrence niveau. Det er den eneste måde at lære tøjet at kende på i dybden"

En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.