Finisseurens genopstandelse

Tour de France 2022 19. Etape

Det var et stort nummer, Christophe Laporte lavede i går. Den klassiske finisseur-discilplin er næsten ophørt med at eksistere, eftersom sprinterholdene er blevet for stærke og for velorganiserede til at nogen kan slippe afsted inden for de sidste par kilometer, mens farten er over 60 km/t, og det giver også sig selv, at hvis man både skal rykke væk, holde den fart i et minut eller mere, og have hul nok til at modstå sprinternes 70-75 km/t de sidste 15-20 sekunder, så skal man være ejer af at par ualmindeligt gode ben. 

Det er Laporte også. Han har et heftig punch, og hans sejrrige finish i går var opdelt i to sektioner: først den hvor han gik fra det jagende felt, på jagt efter de tre udbrydere, som han da han nåede frem til dem, brugte som en station til nogle hundrede meters optankning af ilt, og så den næste fase, hvor han uimodståeligt forlod dem i næsten 600 meter lang spurt. Sprinterholdene var blevet slidt ned til sokkeholderne i jagten på udbruddet og havde ikke mere at skyde med og en desperat Jasper Philipsen måtte selv gå på jagt efter Laporte, men han var uden for rækkevidde, og sikrede værtslandet årets førte etapesejr.

Der har været dårlig stemning på sprinterholdene i busserne bagefter.

Laporte var lykkelig for sejren: ”Det er svært at forstå, men jeg er superglad. Holdet stolede på mig i dag. Wout sagde: 'Det er din dag.' Sidste gang han sagde det var i Paris-Nice.”

Det er som om at Jumbo-Visma ikke kan fejle for tiden, men det har ikke altid været sådan. Efter et skuffende 2016 tog bestyrelsen en beslutning om at omformulere holdets kultur og filosofi og ikke længere være underdogs. Strukturer og arbejdsmetoder blev gennemgået og forbedret, og man besluttede at gå efter de største ryttere og at gribe hele projektet videnskabeligt an.   

Det var Ton van Veen, dengang finansdirektør i Jumbo Supermarkets, Robert van der Wallen, tidligere ejer af BrandLoyalty, Erik Romijn , Patrick Wouters fra House of Sports og Arno de Jong fra det hollandske lotteri der, sammen med team manageren Richard Plugge formede det Jumbo-Visma, vi kender i dag. I de seneste fem år er holdets budget gået fra at være 25 mio. euro til nu at være 35 mio, euro, og selvom det er mindre end det budget Team Ineos har, regnes Jumbo-Visma af mange for at være det mest avantgarde cykelhold på WorldTour for tiden.

Lanternerouge omtaler nogle tider og tal fra Hautacam-etapen som er interessante:

Jonas Vingegaard brugte 36:37 (6,32 2/kg) på at køre finalestigningen. Bjarne Riis har stadig rekorden med 34:34 (6,88 w/kg). Pogacar bruge 37:41 (6,1 w/kg).

Som dagen før brugte Pogacar det meste af det han havde at skyde med på næstsidste stigning. På Spandelles kørte han 6,25 w/kg over 30 minutter, men eftersom han kørte den med monsterryk efterfulgt af meget langsomt, har normalized power været noget højere. Det var her dagens største battle fandt sted, set fra et fysisk perspektiv.

Når man sammenligner Hautacam tiden med den fra 1996, skal man netop have med hvor hårdt rytterne havde kæmpet inden de nåede dertil i år. Da Riis satte sin tid, var det den eneste væsentlige stigning på etapen.

 

Van Aert, Geschke, Vingegaard og Pogacar Tour de France 2022

 

Nu vender blikket sig mod dagens flade enkeltstart på 40,7 kilometer. Der er for langt mellem rytterne i toppen af klassementet til at der kan blive spænding om andet end udfaldet af selve etapen. Vingegaard, som stadig virker frisk vil formentlig køre blandt de bedste tider. Det vil Pogacar nok også. Den flade rute tilsiger høj fart, og det er til Vingegaards fordel. Jumbo-Visma har noget af det hurtigste udstyr der findes, mens det er almindelig kendt i pelotonen at UAE halter noget efter på den front. De har godt nok fået nye TT-cykler, men efter hvad der høres på vandrørene, er de ikke så hurtige som konkurrenternes.

Hvor er ”enkeltstart” dog et sølle og tarveligt ord for denne fine disciplin, hvor manden måler sin formået mod sekundviseren. Som om måden at starte på er det, der skal være i fokus. ENKELTSTART!. Føj for helvede, hvor er det dårligt.

Så er det noget andet med ”contre le montre”. Kampen mod uret. Det er der helt anderledes mening og poesi i. CONTRE LE MONTRE. Det lyder pissegodt, og lugter lidt af eksklusiv urhandel i Bahnhoffstrasse i Zürich. Det gør enkeltstart satme ikke. Det lugter af dengang jeg som ti-årig stod til start med blåfrosne knæ klokken seks om morgenen nede på Frølunde Fed. Til en 8 km ”enkeltstart”.

I dag er det contre le montre, vi skal se.

Starttider, de bedste ti i klassementet.

16:42:00 – Adam Yates (INEOS Grenadiers)
16:44:00 – Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan)
16:46:00 – Romain Bardet (Team DSM)
16:48:00 – Aleksandr Vlasov ( BORA -hansgrohe)
16:50:00 – Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert)
16:52:00 – Nairo Quintana (Arkéa Samsic)
16:54:00 – David Gaudu (Groupama-FDJ)
16:56:00 – Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
16:58:00 – Tadej Pogačar (UAE Emirates)
17:00:00 – Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)