VM i Enkelstart - Australien 2022

VM i Enkelstart - Australien 2022

Søndag morgen dansk tid, køres årets Elite VM i enkeltart i den australske by, Wollongong. Det er en relativt kort affære på 34 km, og med 312 højdemeter – altså en hurtig en af slagsen.

Ex-proffen, Scott Sunderland, som er rutens designer, fortæller, at der er 22 sving på hver af de to omgange, hvilket svarer til et sving pr. 800 meter, hvilken man normalt ville opfatte som en teknisk rute, men i Wollongong er der så god plads på de brede veje, at langt de fleste af svingene, kan forceres blot ved at holde pedalen oppe et øjeblik, uden at gå ud af bøjlen, sådan at der ikke der ikke skal accelereres så meget efter svingene. Kun to gange for hver omgang er der sving som kræver lav fart for at komme rundt i dem.

De 312 højdemeter vil ifølge Sunderland ikke føles af meget eftersom bakkerne fortrinsvis kommer efter en nedkørsel med fart til at forcere dem, uden stor modstand. Der er en enkelt stigning – Mount Ousley Road – som vil kunne mærkes. Sunderland sammenligner den med Hotond, som kendes fra blandt andet Flandern Rundt.

Hvem er favorit på sådan en rute? De fleste ser to store favoritter: Filippo Ganna og Remco Evenepoel, mens Stefan Küng. Stefan Bissegger, Tadej Pogacar og Rohan Dennis regnes for nærmeste konkurrenter.

Remco Evenepoel
Han er atypisk i denne liga. Med 1.71 m. og 62 kg. er han en meget lille enkelstartsrytter, men for sin størrelse har han stor power, og så har han formentlig hele feltets bedste aerodynamik.

Han fylder utroligt lidt i vinden. Han har endvidere en sand rouleurs pedaleringsteknik, hvor han altid er oven på sit gear og kan opretholde en høj og effektiv kadence under alle forhold. Hans position på cyklen er sublim, men man kunne se, under enkeltstarten i Vueltaen, at der var ændret lidt på den i forhold til tidligere på året, hvor han var mere kileformet. Det så ud til at han nu sidder lidt højere med hoved og skuldre – formentlig for at kunne producere mere power på bekostning af aerodynamik.     

Det er til Remcos fordel at man 98% af tiden vil kunne blive i bøjlen i høj hastighed således, at han kan få bedst mulig gavn af sit lave CdA (Coefficient of Aerodynamic Drag). Den ukendte faktor er hvad det betyder, at han lige har kørt en benhård Vuelta. Kan han nå at restituere fuldt inden søndag? Eksperter peger på, at tiden han har til at restituere fra jetlag og Løbet er for kort – at han ideelt skulle have været i Wollongong allerede i fredags, og ikke tirsdag.

Remco er ikke meget for at tale om sine muligheder.

 

Filippo Ganna - Italien

 

Filippo Ganna
Denne epokes konge af disciplinen. Han er altid referencepunktet når der køres mod uret. Siden Tour de France har alt været koncentreret om, at han her i Australien kan hente sin tredje VM-titel i streg. Han siger selv at alt forarbejdet er forløbet perfekt, og at han føler, at han nu er klar til at forløse sit fulde potentiale. Han afviser at kommentere på konkurrenterne, men siger, at han alene koncentrerer sig som sin egen forberedelse, sine data og sin tilstand.

Erfaringen siger også, at når Ganna er på toppen, så kan han ikke slås. Han er et kraftværk, som på enkeltstarten i Giroen pressede 526 watt ned i pedalerne over 13 minutter, og i Tirreno-Adriaticos tidskørsel i Lido di Camaiore, toppede med et output på 670 watt.

Men Ganna er også en stor mand på 1,92 m. og 82 kg. Selvom hans aerodynamiske position på cyklen er perfekt, skal han flytte noget luft for at komme frem. Det har han før vist, at han har benene til.

Ganna har i øvrigt planlagt at angribe timerekorden den 8. oktober på cykelbanen i Grenchen.

Stefan Bissegger
Regerende europamester. Slog overraskende Küng og Ganna i München. Er altid blandt favoritterne, og er en podiekandidat, en ikke guldfavorit.

Stefan Küng
Har haft en formidabel klassikkersæson, men har kun vundet 1 uf af 7 enkeltstarter i år. Skuffede i Touren, men er altid podiekandidat.

Tadej Pogacar
Det ville være meget overraskende hvis han vandt. Men med det slovenske vidunderbarn kan alt ske. Han har før vundet en tidskørsel i Touren, og han slog Ganna på Tourens enkeltstart i København i år. Han er i fremragende form, og vandt i Montreal i sidste weekend. Den hurtige rute er nok ikke i hans favør.