Ingen af os kan bestemme over vejret. Men hvis du ikke vil lade kedelige vejrmeldinger sætte en stopper for dine cykelture, så skal du læse med her.

Vejret i det danske forår og efterår kan skifte meget hurtigt og vi har alle sammen prøvet at trille afsted hjemmefra i kort-kort, for så efter et par timer at cykle direkte ind en regnbyge af dimensioner. Vi har også alle sammen prøvet at trille afsted for efter 20 minutter at konstatere at trøjen nok skulle have været langærmet i stedet for, eller at vindvesten skulle have været på udover.

Det er ikke nogen let disciplin at klæde sig korrekt på cykelture og derfor er det en kæmpe fordel at have alsidigt cykeltøj ved hånden, som du kan tage af og på alt efter hvad vejrguderne kaster i nakken på dig.

Regnjakker

Rigtig mange lader cyklen stå, hvis vejrudsigten ikke lover 100% tørvejr. Men du kan sagtens få rigtig meget ud af din cykeltur selvom det regner. Med et lavere dæktryk, større forsigtighed og det rigtige tøj, behøver du ikke blive indendørs selvom der er nedbør på vej. 

Det bedste du kan gøre er at have en regnjakke med i baglommen. Regnjakker er som udgangspunkt ikke særlig åndbare, så det bliver hurtigt ulideligt at cykle med en i høj sol. Derfor regnjakker i god kvalitet nemt pakkes sammen og fylder ikke mere end en baglomme på din cykeltrøje.

En regnjakkes kvalitet bliver faktisk ikke målt i evnen til at holde vand ude. Det kan være utrolig nemt at lave en vandtæt regnjakke. Man kan bare lave den af plastik, problemet bliver at åndbarheden vil være så lav at du hurtigt kommer til at svede ualmindeligt meget. Så i stedet for at være gennemblødt at vand bliver du gennemblødt af sved, og det er et fedt.

Vindafvisende cykelvest

Som cykelrytter er vinden med til at nedkøle dig meget. Det skyldes den høje fart du kører med som cykelrytter, der f.eks. er væsentligt højere den man løber med. Temperaturen kan være et problem når du f.eks. cykler hjemme fra om morgenen, hvor temperaturen når at stige adskillige grader inden du er færdig med at cykle.

Temperaturen kan også være en udfordring på dage hvor det er meget overskyet og du skiftevis kører lange stræk i sol eller skygge. Her er en cykelvest den idéelle partner. Den er let at pakke i baglommen og kan nemt tages af og på alt efter hvor varmt det er.

Prisen på en cykelvest afgøres af om den har lommer på ryggen og hvor god den er til at beskytte mod vand også.

Løse ærmer, løse ben og løse knæ

Løse ærmer er ofte en god idé at have med i baglommen på cykelture, hvor du ikke helt ved hvordan vejret bliver. De løse ærmer kan pakkes sammen og let være i en baglomme, samtidig med at de er lette at få af og på.

De løse ben og løse knæ derimod er ikke nogen man tager af og på i tide og utide. Du har dem måske på hele turen eller også tager du dem og pakker dem i baglommen uden at tage dem op igen. Det kræver sin rytter at tage dem af på cyklen og skal du have dem på igen er du nødt til at stoppe op.

De kan være med til at give dig den ekstra varme du har brug for, uden at skulle slæbe på en jakke, som du kun bruger en brøkdel af cykelturen. Jakken er heller ikke sådan lige at pakke sammen.

Hvad gør professionelle cykelryttere?

Når du ser professionelle cykelryttere bruge veste, løse ærmer og løse ben er det oftest i starten af cykelløbet, hvor de har stået på startstregen og ventet på at komme i gang med dagens strabadser. Vindveste giver som regel god mening når du f.eks. skal ned af et bjerg, men med den fart World Tour pelotonen skyder på nedkørslerne er det ikke nødvendigt, hvis vejret ellers er rimelig varmt.

Samtidig med er det også en væsenlig faktor at professionelle cykelryttere kører meget stærkere end os andre almindelige motionister. Den fysiske anstrengelse det kræver at gennemføre et professionelt cykelløb, skaber så meget varme at rytterne ikke har behov for at klæde sig på som motionister.

Cykeltøj til skiftende vejr