Åbningsweekend dag 2

Åbningsweekend dag 2

Kuurne var dagens klart mest prestigefyldte cykelløb, men jeg var bedre underholdt af Faun Drôme Classic, der blev afgjort i en brutal armlægning mellem Ayuso og Skjelmose. En sjælden finale, hvor to næsten jævnbyrdige verdensklasseryttere fægtede med åben pande og uden indflydelse af andre elementer end deres egne ben og deres eget hoved. Ayuso foran – altid mellem 20 og 30 sekunder – og Skjelmose jagtende.

Øjet ville fortælle én, at Skjelmose havde mest drev i den, for hans aktion var mere flydende, hans rytme var bedre, og hans aero-position mest harmonisk. Ayuso havde gravet dybt for at skaffe sig foran og kæmpede de sidste 7-8 km i modvinden for at fastholde den hurtige position. Han sejtrak mere og måtte op at stå for at relancere sin fart, men faktum var, at han fra sidste stigning kørte en lille anelse hurtigere end Skjelmose. Hans lidt flere rå hestekræfter kom ham til gode i den ugunstige og ret kraftige vind.

Når man så ham hale den hjem, så man en mand med både fysik og karakter in abondante. Han er en stjerne. Og det er Skjelmose også, for ellers havde han ikke kunnet tvinge ham til de yderste grænser. Det var fremragende cykelløb, synes jeg.

Men jeg fatter ikke, hvorfor Simmons skulle angribe og sætte gang i forfølgerfeltet 12 km fra mål med Skjelmose foran og Ayuso under alle omstændigheder uden for rækkevidde. Simmons har en ordentlig kværn, men det er ikke cykel-studenterhuen, der trykker ham platfodet.

Som med Omloop blev ej heller Kuurne en memorabel udgave. Men man tænkte, at man så måtte trøste sig med den ultimative sprinterparade, som også kan være en smuk opvisning. Merlier, Milan, Kooij, Philipsen, Démare osv. Men det er, som om dette år er startet med, at leadout-togene ikke fungerer. De kan ikke holde sammen, indtil de skal lancere deres sprinter, og det kunne de heller ikke i dag. Eller rettere, kun Visma og Alpecin kunne. Og det kan nok være, at Philipsen bliver slået af Merlier og Milan, men det kræver, at de kan køre deres spurt – og det kom de ikke til i dag. Derimod blev han selv sendt afsted med en drømmeaflevering af Groves med 70 km/t – bare 8 sekunder fra målstregen – og så er der altså ingen, der kører forbi Jasper Philipsen. Som i øvrigt ligner en mand med rigtig meget i piberne ude i marken.

I Camino vandt Cort sin tredje etape, hvilket var forudsigeligt fra den dag, man så rute og felt. Han har i det løb været den eneste afslutter i verdensklasse, og de andre har slet ikke kunnet holde hans hjul, når han har åbnet ild. Men det er også klasse at levere, når muligheden er der. Tre sejre på kontoen 2. marts. Chapeau!


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.