Der er ikke noget, der kan ødelægge mine cykelture om vinteren som iskolde fingre. Sådan et sæt gennemfrosne fingre, der gør helt ondt når de bliver ramt af det varme vand fra vandhanen. Det tager simpelthen alt lysten og glæden fra min cykeltur. Derfor er vinter cykelhandsker en hjørnesten i min cykelgarderobe. Jeg har mange og jeg vil prøve at gøre dig klogere hvad der er op og ned i forhold til materialer, vandtæthed og varme. Er du en af de typer, der kører uden handsker det meste af året og aldrig har følt kolde fingre, så lad mig være helt ærlig: læs et af vores andre blogindlæg i stedet for.

Hos Empire Cycling kan du købe adskillige vintercykelhandsker og det er ikke helt nemt at gennemskue hvad det enkelte par handsker kan, som de andre ikke kan. Hvordan vandtætheden er og hvor varme de enkelte cykelhandsker er. Læs med her, hvis du gerne vil blive klogere på vintercykelhandsker.

Noget af det der afgør prisen på cykelhandsker, er producentens evne til at gøre handskerne varme uden at de bliver voluminøse. Fordi lige så snart dine handsker bliver store og tykke, så bliver følelsen med udstyret nedsat. Det betyder at du får dårligere kontrol med bremse- og skiftegrebene, hvilket kan være farligt. Udover det så betyder tykkere handsker også at åndbarheden bliver mindre, hvilket efterlader dig tilbage med svedige hænder. Det er måske ikke lige så slemt som fingre der fryser, men det er stadigvæk ikke optimalt.

Vinter cykelhandsker

Det kendetegner vinter cykelhandsker at de har lange fingre i modsætningen til sommerhandsker, der kun dækker det første led på hver finger. De mindst varme vintercykelhandsker anbefales til brug mellem 10°-15°C. For nogen er det fuldstændig utænkeligt at bruge lange handsker når det ikke er koldere, for mig er det en selvfølgelighed at bruger handsker når det er så koldt. Det er handsker uden vindtæt materiale på ryggen, men med et termisk materiale i stedet.

Cykelhandsker til køligt vejr i mellem 5°-10°C skal være vindafvisende for at kunne holde kulden ude. De behøver ikke være tykkere end cykelhandsker til 10°-15°C, men fordi materialet er vindafvisende, er de stadigvæk en tand varmere. Når materialet er vindafvisende og derved har en membran, kan cykelhandskerne også begynde at være helt eller delvist vandtætte.

Når en cykelhandske skal kunne bruges til mellem 0°-5°C, så kommer du ikke uden om at der er nødt til at være noget for til at isolere handskerne og gøre dem tykkere. Handskerne er selvfølgelig stadigvæk nødt til at være vindtætte. Vores vintercykelhandsker til koldt vejr laves i forskellige materialer. Som regel i det samme Gore-Tex
Infinium som mange af vores jakker eller i neopren. Gore-Tex behøver ingen nærmere introduktion, men neopren er også et godt materiale at lave handsker i. En ting er at neopren er vandtæt, det er en kæmpe fordel når det regner, men det er på den anden side en ulempe når det ikke regner, fordi neopren ikke er i nærheden af at være lige så åndbart som f.eks. Gore-Tex Infinium.

Skal du bruge dine vinterhandsker under frysepunktet, så skal der altså noget seriøst udstyr til. Handskerne er ikke længere af neopren, fordi det vil kræve så tykt neopren at dine hænder vil være badet i sved. Nej, man bruger i stedet for en kombination af Gore-Tex Infinium og en form for isolerende
materiale, det kunne være PrimaLoft. Der udover at give en fantastisk varme også er relativt åndbart i forhold til andre isolerende materialer.

Vandtætte cykelhandsker

Skal dine cykelhandsker være vandtætte? Det kommer fuldstændig an på om du forventer at skulle cykle i regnvejr. Hvis du cykler selv om det er slagregn i flere timer, så er neopren et godt valg, fordi materialet er vandtæt. Hvis handskerne skal være ekstrem varme kan de ikke være i neopren, men så er det vigtigt at syningerne er tapede, så der ikke kommer vand ind ved fingrene.

Hvis du derimod kun regner med at cykle i let regn, det vil sige sporadiske byer, så er det ikke nødvendigt med et par neopren handsker, men Gore-Tex handsker vil være et bedre valg. Fordi du får så meget mere åndbarhed, selvom du går en smule ned på vandtætheden.

Er du derimod typen, der ikke cykler ved den mindste risiko for regn, så er der ingen grund til at betale ekstra penge for at dine vinterhandsker skal være vandafvisende eller vandtætte når du ikke har brug for det alligevel. Og på samme tid giver det heller ikke mening fordi den vandtætte membran gør handskerne meget mindre åndbare end tilsvarende handsker uden membran.