De største kasketbære

Nibali - Giornale

DEN, DER FORVEKSLER EN ”CAPPELLINO” – DEN KLASSISKE ITALIENSKE CYKELKASKET I BOMULD – MED EN BANAL BEKLÆDNINGSGENSTAND, ER UDEN MULIGHED FOR AT INDTRÆDE I RÆKKEN AF STORE KASKETBÆRERE.

Af: Per Bausager / Foto: Sportful

 

Capellino’en er en fornem, raffineret og elegant hovedbeklædning – ganske i modsætning til den vulgære amerikanske baseball cap, som det smerter mig at se monumentale og klassiske champs som Contador og Valverde bære på podiet. Netop disse to ryttere burde holde sig meget for gode til at udøve et sådant forræderi mod den gode stil.

Kasketten er den eneste genstand, hvormed en cykelrytter gennem sin beklædning kan udtrykke sin helt personlige stil, og den hvorved han erindres, når hans tid i feltet er omme. Ja, det er måske ikke en absolut sandhed, da meget karakterfulde stilikoner også gennem sokkerne kan gøre et lignende indtryk, men herom andetsteds.

At nå dertil, hvor man kendes ved den måde, hvorpå man bærer sin kasket, kræver en årelang kasketindsats. Et grundkrav for at nå dertil er, at man kan genkendes af resten af feltet alene på kasketten.

Når man som rytter står og skuer ud over feltet og ikke kan se ansigter, men kun hovedtoppe, og alene på kasketten kan se, hvem manden under kasketten er, da ved man, at her er tale om en af de store kasketbærere.

Cappelino

 

Jeg er selv en kasketaficionado. Allerede som 12-årig studerede jeg nidkært de Miroir du Cyclisme, som jeg havde fået kiosken på Stændertorvet i Roskilde til at abonnere på for mig, og som jeg aldrig forsømte at afhente samme dag, som det kom hjem. Jeg interesserede mig meget for kasketterne, og hvordan de sad på hovedet af Merkcx, De Vlaeminck, Godefroot, Leman, Gimondi, Jansen, Anquetil. Det var vigtigt at studere flere situationer. Dem før start og efter mål, hvor der var spejle til rådighed, og kasketten nemt kunne anbringes flottest muligt – og blev det. Og dem fra kampens hede, hvor kasketten kunne vendes på mange måder. Hvor lirens var en rytter med sin kasket, når kaos rådede?

Hvis jeg skulle opsummere kasketstudier gennem små 50 år, og lave en top-3, så vil den se sådan ud:

ROGER DE VLAEMINCK

Sigøjneren fra Eeklo var et fænomen. Bjerge, sprint, brosten, nedkørsler, bane, cross – i alle discipliner var han en af verdens bedste og er da også historiens  fjerdemest vindende cykelrytter. Flabet, uforudsigelig, rebelsk, anarkistisk og et stilikon af rang. Lidt paradoksalt at anbringe ham som alle tiders nr. 1, da han vist ikke havde den store forfængelighed i forhold til sin kasketbæring. Men som de store historiske stilikoner indenfor film og musik havde han denne evne til at få alt, hvad han befattede sig med, til at se blæret ud. En hvilken som helst ting blev lirens, når bare det var De Vlaeminck, der gjorde den. Om kasketten på startlinjen sad klassisk med skyggen oppe i panden, midtvejs i løbet med skyggen nede for at skærme for solen, eller de sidste 20 km, solo og for fuld skrue mod Roubaix, med rød Dreher- eller blå Brooklynkasket – omvendt med skyggen i nakken og altid ret langt nede i panden. Aldrig er der taget et billede, hvor den ikke så lirens ud på ham. Han var også glad for kasketten og kørte langt sjældnere barhovedet end sin tids andre store stilikoner, Merckx og Moser.

EDDY MERCKX

”Le plus grand”, ”Kannibalen”, “Kejseren fra Tevuren”. Hans nærmest guddommelige storhed giver ham den fordel, at man allerede forud er fuld af pietet. Jeg er fuld af andagt ved overhovedet at foretage en vurdering af ham.  Men Merckx var en perfektionist, og han var en smuk mand. Disse to ting alene bringer ham godt på vej i denne sammenhæng. Han valgte kun de bedste leverandører af tøj og materiel. Hans kasketter fra den bedste producent,  Apis, var kridhvide, forsynet med det ultralirens Molteni-logo og ofte med et bånd med VM-striber. Han bar selvsagt kun helt nye kasketter, som var stivede og sad formidabelt. Eddy Merckx’ fineste øjeblikke i kasketbæringens kunst er nok på podiet. Når han stod der, svedig, solbrændt, med et lag støv over sine høje kindben og med sine sorte bakkenbarter – og så den stivede og kridhvide Molteni-kasket på hovedet. Ikke for højt på hovedet, ikke for langt nede over ørerne, men lige som det skulle være. Med skyggen slået op i panden. Og så ud som enhver cykelrytter, dreng, junior eller voksen ville ønske, at han selv så ud.

JØRGEN MARCUSSEN

Det påvirker måske min vurdering, at jeg i årevis har været krigskammerat og roomie med  ”Macs”. En vigtig grund for mig ift. at anbringe ham foran uomtvisteligt meget store kasketbærere som Anquetil, Moser og Thurau er hans genuine kærlighed til kasketten. Jeg har aldrig mødt en rytter, hvis hjerte kasketten stod nærmere. Jeg vil meget betvivle, at nogen vil kunne fremvise et billede, taget af Macs, hvor han er uden kasket – medmindre det er på bane, hvor han kørte med hjelm. Hans repertoire indenfor anbringelse af kasketten er det mest omfattende, jeg har set i min tid. Ligesom hans kasketudvalg. Han medbragte kasketter af forskellig stand. Nogle der var ret meget brugte – så meget, at andre nok ville have kylet dem ud –  andre spritnye. Og så dem midt imellem. Så blev der taget stilling til vejrlig og cykelpassets vigtighed. Til en træningsdag i skidt vejr på egnen ved Oudenaarde ville han bruge en af de tarveligste, men til hans yndlingsløb, VM, ville alt andet end fabriksny være utænkelig. Selv i styrtende regn. Her må jeg indskyde, at en meget vigtig regel er, at en kasket aldrig vaskes. ALDRIG! Ud med den, når den har udtjent sin værnepligt. For os, der var daglige træningsmakkere med Macs – her tænkes primært Rolf Sørensen (der overtog min plads) og mig selv – var hans mest karakteristiske kasketbæring den, der udøvedes hver morgen, når træningsdagen startede fra Locanda Melecchi på Via Romana i Lucca. Når Macs svingede ud derfra, havde han anbragt sin kasket i en inklination, der gjorde, at den nedslåede skygge, som han brugte fra morgenstunden, dækkede hans øjne helt. Under skyggen sås kun en tandstik, der sad i den ene mundvig. Af uransagelige årsager anbragte han den der, før han besteg sin ganger. Så sad han der med nedslået skygge og tandstik, på lille klinge, mens han tavs pedalerede ad bagvejen hen mod Capannori. Jeg vidste, at de første 3-4 km, dem holdt han af at køre i tavshed, i det lave gear og tempo, så jeg sagde ikke noget, før vi havde passeret svinget hen mod Lunata. Farligst var han, når han vendte kasketten om, så skyggen sad i nakken – opslået. Når han anbragte den sådan, så vidste man, at der var lagt i kakkelovnen.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.