Tadej Pogačar og den kommende sæson

Tadej Pogačar og den kommende sæson

Jeg blev grebet af et intewiew med Tadej Pogacar af Joaris De Knop i HLN, som jeg læste i morges , hvor han delte sine tanker om at deltage i Giro d'Italia. Han beskriver sin barndoms fascination for Giroen og minder om det uforglemmelige øjeblik, da Luka Mezgec vandt en etape. Det er tydeligt, at drømmen om at blive en del af Giro-pelotonen altid har været en stor motivation for ham. Han nævner også, hvordan han aldrig har haft mulighed for at se Marco Pantani konkurrere live, men alligevel er inspireret af hans bedrift fra 1998."

Pogačar taler også om den udfordrende opgave ved at forsøge at vinde både Giroen og Touren i samme sæson og understreger, at hans primære mål altid har været at deltage i alle tre store Grand Tours. Han nævner også vigtigheden af VM og De Olympiske Lege som mål.

Det er interessant at høre hans refleksioner om at se Flandern Rundt på tv, da han normalt ville deltage i løbet. Han er ærlig om sin savn af konkurrence, men samtidig anerkender han, at det er en god beslutning at prøve andre udfordringer i stedet.

Endelig diskuterer Pogačar hans forberedelse til Giroen og den korte tidsramme mellem afslutningen af Giroen og starten af Touren. Han deler sin tilgang til træning og betydningen af at finde den rette balance for at være i topform til de store løb.

Det er også bemærkelsesværdigt, hvordan han taler om ikke at fokusere på at besejre en bestemt rytter, men i stedet at fokusere på at forbedre sig selv og sit hold. Hans ydmyge tilgang til sporten er imponerende.

Om Giro-Tour doublen:

Men... der er også andre, der har det mål i tankerne. Det er et af de sværeste mål at opnå. Det primære mål for enhver rytter, der allerede har vundet mindst en af de tre store ture, er at vinde dem alle tre en dag. Det ville se fantastisk ud på ens CV. Lad mig først begynde med Giroen og derefter tænke på Touren. Jeg tænker ikke på så meget på dobbeltsejr nu."

"Jeg kender mig selv godt nok til at vide, at hvis der ikke sker noget alvorligt med mig, kan jeg køre alle tre store ture i samme sæson. Men at køre dem alle tre ved 100% er naturligvis noget helt andet. Det kan kun afklares ved at prøve det. Jeg begynder med to."

Om Flandern Rundt fra sofaen:

"Ja, det bliver ehm... en fornøjelse... på en anden måde. Jeg håber, jeg ikke har en alt for lang træning planlagt den dag, for det er et løb, jeg virkelig gerne vil se på tv. Selvom jeg nu vil se det med en lidt anden synsvinkel. Jeg vil savne løbsfornemmelsen, men på den anden side er det en god beslutning at springe Flandern Rundt over i et år. Det skader ikke at prøve andre ting."

Om Van der Poel så vinder;

"Det håber jeg. (griner) Det ville være smukt at se den regerende verdensmester triumfere i Flanderns smukkeste løb. Mathieu er en virkelig stor mester, det kan gøre fantastiske ting for vores sport."

Om beslutningen om at køre Giro d’Italia:

"Jeg har sagt hvert år: 'Jeg vil til Giroen'. Men virkeligheden er, at jeg aldrig er kommet derhen. Det har hidtil kun været en drøm. Jeg følte også, at holdet gerne ville have mig til at prøve noget andet. Ikke sidde fast i den samme rytme og gentage det samme hele tiden. Og udfordre mig selv på nye måder. Hvert år 'den samme historie' ville heller ikke være godt for min krop. Holdet bemærkede det også, tror jeg. Vi var straks på samme bølgelængde. 'Okay,' sagde vi til hinanden. 'Lad os forberede os på dette.'"

Om sit Tour de France mandskab:

"Hvert år sammensætter vi den stærkest mulige trup, og det vil helt sikkert være tilfældet i 2024. Med ryttere, der vil forberede sig omhyggeligt. Jeg bekymrer mig ikke om, hvem de ryttere er. Men... Touren er stadig langt væk, og der kan ske mange ting."

Om muligheden for at droppe Touren i fremtiden:

"Det helt sikkert. Cykling handler ikke kun om Tour de France, selvom det er verdens største og vigtigste løb. Der er masser af sjov at have i andre cykelløb. Der vil komme år, hvor Touren ikke længere vil stå på mit program."

Om stadig at blive bedre:

"At blive bedre handler ikke altid om resultater. Der kan være mange ting, der går galt i løbet, selvom du bliver bedre eller er bedre. Jeg kan ikke lide at bruge resultattavlen som rettesnor. Nogle gange føler du det bare, når du træner og lever."

Om han tænker meget på Jumbo-Visma og Vingegaard:

"Nej, det er ikke tilfældet. Vi er ikke besat af Vingegaard. Det passer ikke til vores natur og mentalitet. Vi tager en lidt anderledes tilgang og fokuserer primært på os selv. Vi træner ofte sammen som en gruppe og forsøger at opbygge et stærkt bånd og gøre hinanden bedre. Det fungerer bedst for os. Og hvad der end sker, sker. Vores plan er ikke at besejre nogen specifikt, vi skal besejre alle. Og vi skal være forberedt på alt, selv hvis en konkurrent er bedre. Hvis det sker, skal vi lære at håndtere det."

Om succes:

"Hvis jeg når Nice i gult. Nej, vent, rettelse: hvis jeg igen kan deltage i kampen om det højeste mål. At have en god fight. Jeg vil først definere succes efter løbene."


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.