7 Tips til cykeltøj om efteråret

7 tips til cykeltøj om efteråret

Det kan være svært at gennemskue hvilket cykeltøj du skal tage på og ikke tage på når du skal ud og træde i løbet af efteråret. Vejret er uforudsigeligt og kan skifte mange gange på en 3 timers cykeltur. Vi har lavet nogle gode råd til dig, der gerne vil cykle mere om efteråret og ikke vil lade vejret holde dig tilbage.

Bruger du filteret på vores hjemmeside bør du vælge en temperatur, der enten hedder "mildt" eller "køligt". Mildt anbefales fra 10-15 grader og køligt anbefales mellem 5-10 grader.

1. Hvor mange lag bør du tage på?

Du bør altid gå efter at have 2 og maksimalt 3 lag på. Du bør som minimum have en cykelundertrøje på, som transporterer sveden væk fra din hud. Hvilken undertrøje du skal vælge kommer an på temperaturen. Hvis det er er ca. 15 grader bør du gå efter noget kortærmet, der ikke er alt for tyndt. Er det nærmere 8 grader er langærmet helt sikkert den rigtige vej at gå.

Hvis det stadigvæk er varmt kan du sagtens nøjes med en langærmet cykeltrøje. Har du brug for en smule ekstra varme kan du gå med et en cykelvest som tredje lag. Veste er som regel vindtætte på fronten og faktisk overraskende varme. Hvis vejrguderne varsler regn kan du enten tage en vandafvisende vest på eller en regnjakke, der nemt kan foldes sammen og være i en baglomme.

Senere hen på efteråret giver det mening at skifte den langærmede cykeltrøje ud med en cykeljakke. Cykeljakker er også vindtætte, så det giver ikke mening at have både en vest og en cykeljakke på samtidig. Den rigtige cykeljakke gør en kæmpe forskel for dig, vurder hvor varm den skal være og om den eventuelt skal være vandafvisende.

2. Handsker eller ikke handsker?

Nogle hårde bananer kører uden handsker hele året. Jeg er bestemt ikke typen. Lige så snart efteråret melder sin ankomst begynder jeg at kører med cykelhandsker. Mine fingre fryser så ulideligt meget hvis ikke jeg gør. Mange begår dog den fejl at de tager for varme handsker på om efteråret og så ryger fidusen når dine hænder er sjaskvåde og badet i sved.

3. Løse ærmer, løse knæ og løse ben

Jeg har det sådan at løse ærmer, løse knæ og løse ben er risikofrit at cykle med. Er det for varmt, så du tager du det bare af og pakker i baglommen. Er det egentlig okay, så beholder man dem bare på hele på hele turen. Skal du kører dine intervaller kan du tage dem af når du skal give den gas og på igen når du er færdig.

4. Er du bange for at dine sko bliver beskidte?

Der er ingen tvivl om at udstyret bliver mere beskyttet jo længere hen af efteråret vi kommer. I forhold til dine kridhvide sommersko er det en meget god idé at købe et par tynde skoovertræk, der holder dine fødder tørre og dine sko rene. Jeg gør det selv meget tidligt på efteråret, både fordi jeg synes at nogle skoovertræk er lirens, men også fordi jeg ikke kan overskue at vaske sko oftere end nødvendigt. Så er det lettere med skoovertræk, der bare ryger sammen med det andet tøj i vaskemaskinen.

5. Husk stadigvæk at drikke rigeligt

Efteråret kommer og det bliver koldere, det betyder at mange ikke længere er lige så opmærksomme på at få drukket rigeligt på cykelturerne. Hvis du løber tør for vand på din tur er et godt tip at slå vejen forbi en kirke. De har som regel rindende vand et eller andet sted på kirkegården.

6. Stop med at være alt for bange for regn

Det regner altså bare oftere om efteråret og desværre bliver mange hjemme på sofaen ved udsigten til den mindste regn. Hvis du har det rigtige vandafvisende cykeltøj kan det sagtens holde dig tørt, selv hvis der kommer byger på din tur. Tidligt på efteråret kan det også være så varmt at det ikke betyder det store om du er våd eller tør.

7. Skal du bruge vandafvisende cykelbukser?

De færreste korte cykelbukser bliver lavet med vandafvisende tekstiler. Men heldigvis så køler Lycra meget lidt når det er gennemblødt og det gør egentlig at du ikke behøver at tænke på vandafvisende cykelbukser før det bliver vinter.

 


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.