7 Tips til cykeltøj om efteråret
Det kan være svært at gennemskue hvilket cykeltøj du skal tage på og ikke tage på når du skal ud og træde i løbet af efteråret. Vejret er uforudsigeligt og kan skifte mange gange på en 3 timers cykeltur. Vi har lavet nogle gode råd til dig, der gerne vil cykle mere om efteråret og ikke vil lade vejret holde dig tilbage.
Bruger du filteret på vores hjemmeside bør du vælge en temperatur, der enten hedder "mildt" eller "køligt". Mildt anbefales fra 10-15 grader og køligt anbefales mellem 5-10 grader.
1. Hvor mange lag bør du tage på?
Du bør altid gå efter at have 2 og maksimalt 3 lag på. Du bør som minimum have en cykelundertrøje på, som transporterer sveden væk fra din hud. Hvilken undertrøje du skal vælge kommer an på temperaturen. Hvis det er er ca. 15 grader bør du gå efter noget kortærmet, der ikke er alt for tyndt. Er det nærmere 8 grader er langærmet helt sikkert den rigtige vej at gå.
Hvis det stadigvæk er varmt kan du sagtens nøjes med en langærmet cykeltrøje. Har du brug for en smule ekstra varme kan du gå med et en cykelvest som tredje lag. Veste er som regel vindtætte på fronten og faktisk overraskende varme. Hvis vejrguderne varsler regn kan du enten tage en vandafvisende vest på eller en regnjakke, der nemt kan foldes sammen og være i en baglomme.
Senere hen på efteråret giver det mening at skifte den langærmede cykeltrøje ud med en cykeljakke. Cykeljakker er også vindtætte, så det giver ikke mening at have både en vest og en cykeljakke på samtidig. Den rigtige cykeljakke gør en kæmpe forskel for dig, vurder hvor varm den skal være og om den eventuelt skal være vandafvisende.
2. Handsker eller ikke handsker?
Nogle hårde bananer kører uden handsker hele året. Jeg er bestemt ikke typen. Lige så snart efteråret melder sin ankomst begynder jeg at kører med cykelhandsker. Mine fingre fryser så ulideligt meget hvis ikke jeg gør. Mange begår dog den fejl at de tager for varme handsker på om efteråret og så ryger fidusen når dine hænder er sjaskvåde og badet i sved.
3. Løse ærmer, løse knæ og løse ben
Jeg har det sådan at løse ærmer, løse knæ og løse ben er risikofrit at cykle med. Er det for varmt, så du tager du det bare af og pakker i baglommen. Er det egentlig okay, så beholder man dem bare på hele på hele turen. Skal du kører dine intervaller kan du tage dem af når du skal give den gas og på igen når du er færdig.
4. Er du bange for at dine sko bliver beskidte?
Der er ingen tvivl om at udstyret bliver mere beskyttet jo længere hen af efteråret vi kommer. I forhold til dine kridhvide sommersko er det en meget god idé at købe et par tynde skoovertræk, der holder dine fødder tørre og dine sko rene. Jeg gør det selv meget tidligt på efteråret, både fordi jeg synes at nogle skoovertræk er lirens, men også fordi jeg ikke kan overskue at vaske sko oftere end nødvendigt. Så er det lettere med skoovertræk, der bare ryger sammen med det andet tøj i vaskemaskinen.
5. Husk stadigvæk at drikke rigeligt
Efteråret kommer og det bliver koldere, det betyder at mange ikke længere er lige så opmærksomme på at få drukket rigeligt på cykelturerne. Hvis du løber tør for vand på din tur er et godt tip at slå vejen forbi en kirke. De har som regel rindende vand et eller andet sted på kirkegården.
6. Stop med at være alt for bange for regn
Det regner altså bare oftere om efteråret og desværre bliver mange hjemme på sofaen ved udsigten til den mindste regn. Hvis du har det rigtige vandafvisende cykeltøj kan det sagtens holde dig tørt, selv hvis der kommer byger på din tur. Tidligt på efteråret kan det også være så varmt at det ikke betyder det store om du er våd eller tør.
7. Skal du bruge vandafvisende cykelbukser?
De færreste korte cykelbukser bliver lavet med vandafvisende tekstiler. Men heldigvis så køler Lycra meget lidt når det er gennemblødt og det gør egentlig at du ikke behøver at tænke på vandafvisende cykelbukser før det bliver vinter.