Cykelbukser til vinter

Cykelbukser til vinter

Alle cykelryttere ved at cykelbukser er det vigtigste for at din cykeltur bliver noget værd. Forskellen på gode og dårlige cykelbukser er enorm, ikke bare for fornøjelsen, men også for din bagdel. Dårlig cykelbukser har det med efterlader dig øm og ukomfortabel efter en cykeltur. I den her guide vil vi hjælpe dig med at gennemskue hvad der er op og ned i forhold til at holde varmen og undgå en øm bagdel på dine cykelture om vinteren. 

Professionelle cykelryttere træner i alt slags vejr. De bestemmer ikke vejret og de bestemmer heller ikke hvor langt, der skal køres den pågældende dag, 4, 6 eller 7 timer. Med de forkerte cykelbukser kommer du ikke langt på din cykeltur. Det er vigtigt for os at de cykelbukser du køber hos os er af den højeste kvalitet. For at få dig igennem din cykeltur har vi cykelbukser fra Castelli, der leverer cykeltøj til Soudal – Quick-Step. Castelli laver arbejdstøj til professionelle og det betyder at dine vintercykelbukser lavet til at få dig varm og tør igennem dine cykelture om vinteren. 

Sportful cykelbukser har næsten samme ekstreme kvalitet som Castelli, men ved ikke at gå de sidste par procenter, gør det cykeltøjet betydeligt billigere end Castellis. Sportful leverer cykeltøj til det professionelle cykelhold TotalEnergie og er essentielle i at få holdets ryttere igennem vintertræningen så de er skarpe til cykelsæsonen.

Findes vandtætte cykelbukser?

Hvis du leder efter et par cykelbukser, så kommer du til at lede længe. Fordi de vandtætte membraner er så uelastiske giver det ikke mening at lave cykelbukser 100% vandtætte. Jeg tror simpelthen at fordelen ved at beholde elasticiteten i cykelbukserne er værd at beholde i stedet for at lave cykelbukser med en vandtæt membran. 

Men det betyder ikke at du ikke kan cykelbukser, der beskytter mod vand. Det betyder at vi ikke kan garantere, at der aldrig kommer en dråbe vand igennem. Vi arbejder med 3 forskellige niveauer af vandafvisning: Niveau 1: Våde veje, Niveau 2: Let regn og Niveau 3: Vandtæt. Ingen af vores cykelbukser er som sagt vandtætte. Men du kan sagtens finde cykelbukser, der holder dig tør, selvom det er vådt udenfor.

Cykelbukser til våde veje

Den laveste kategorisering af vandafvisning er til våde veje. Det er til de dage, hvor det ikke regner, men asfalten stadigvæk er våd og derfor er der en del dæksprøjt, som uundgåeligt rammer dine cykelbukser. Cykelbukser med den her kategoriserDing har ofte et andet materiale på den nederste del af benet (ca. fra lidt under knæet). Et materiale, der er mere vandafvisende end resten af cykelbukserne og formentlig også har fået en vandafvisende behandling, der gør at dråberne "praller" af på overfladen af tekstilet. 

Cykelbukser til let regn

Nu er det ikke kun den nederste del af cykelbukserne, som er vandafvisende, nu er det hele konstruktionen. Castelli bruger sit eget patenterede Nano Flex 3G tekstil og Sportful sit eget unikke NoRain materiale. Begge er materialer, hvor du kan se dråberne af vand ligger sig oven tekstilet og let kan børstes væk. Men det er også materialer, som ikke kan garanterer at holde dig tør, hvis det står ned i lår tykke stråler en hel dag. Et rigtig godt trick hvis det regner rigtig meget og du skal ud at træde er at tage et par løse ben på inden under dine cykelbukser, også gerne med vandafvisende egenskaber.

Er vindtætte cykelbukser for mig?

Vi har ikke 100% vindtætte cykelbukser. Hverken Castelli eller Sportful laver cykelbukser, der også er vindtætte på bagsiden. Begge brands laver dog cykelbukser med en vindtæt front, som regel fra skridtet og ned til knæene eller hele vejen ned til anklerne. Den vindtætte membran er ikke lige så uelastisk, som de vandtætte, men gør dig ikke nogen forventninger om at du tager et på elastiske lycra cykelshorts på. For det gør du ikke. De er væsentlig stivere og mere uelastiske en cykelbukser uden membran overhovedet.

Vindtætte membraner bruges kun i vores varmeste cykelbukser. Så de er helt rigtige for dig, hvis du cykler når temperaturen er omkring frysepunktet eller hvis du har tendens til at fryse rigtig meget når du cykler. Vindtætte cykelbukser, der samtidig er vandafvisende til let regn, så mener du det altså. Og viser omverdenen at du er villig til at gøre hvad som helst for holde formen ved lige. 

Hvad betaler du for ved cykelbukser?

Noget at det afgørende for cykelbukser er puden, den skal være designet til at være komfortabel selv på længere cykelture. Men selv om du tænker at cykelbukser bare er cykelbukser, så kan de fås med en masse egenskaber, som du skal gøre op med dig selv om du vil betale for. 

Refleks

Langt de fleste cykelbukser har en eller anden for refleks anordning enten i form af af en stripe på låret et eller på læggen. 

Ekstra lommer

Cykelbukser kan også fås med ekstra lommer. Det kan enten være inde under jakken ved selerne eller det kan være på låret. Lommerne kan enten være lavet af et net eller som en indbygget lomme i cykelbukserne.

Du betaler i stor grad for hvor varme og vandafvisende dine cykelbukser skal være. Orker du ikke at fryse, så er det bare frem med muldvarpen, men hvis du alligevel ikke cykler i regn eller omkring frysepunktet. Så kan du spare penge, ved at vælge nogle cykelbukser, der passer bedre til dit behov.

Hvordan finder du de rigtige cykelbukser?

Hos Empire Cycling har vi i vores filter stillet de samme spørgsmål, som hvis du kom ind i en fysisk butik. Det betyder at du skal tage stilling, hvor koldt det skal være og meget vandafvisning du har brug for og så kan du hurtigt se de cykelbukser vi anbefaler til dit behov. Hvis du stadigvæk er i tvivl så er du meget velkommen til at skrive til os på vores chat eller email. Så skal vi nok finde de rigtige cykelbukser til dig.

Du skal selvfølgelig også finde den rigtige størrelse. Alle vores cykelbukser har en størrelsesguide du kan bruge. Er du i mellem to størrelser anbefaler vi altid at du går en størrelse op. Det gør vi fordi vores cykeltøj sidder rimelig stramt.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.