Cykeljakkers åndbarhed

Castelli Alpha RoS 2 Cykeljakke

Jeg havde en kunde forleden som skulle bruge en cykeljakke til vintertræning, der var mere åndbar end hans nuværende. Kunden er rytter i det danske A-felt og det betyder at her i januar bliver grundstenene lagt til en succesrig sæson på de danske landeveje.

Tiderne hvor vintertræning udelukkende står på mange timer i zone 2 eller zone 3 er overstået for længst. Det er selvfølgelig stadigvæk en del af træningen, men intervaltræning fylder mere og mere. Den ændrede måde at træne om vinteren på stiller helt andre krav til din vinterjakke. 

Problemet var at hver eneste gang han kørte intervaller var hans jakke fuldstændig gennemblødt af sved. I en sådan grad at han var nødt til at tage en vindtæt på udover sin jakke, for at holde bare en smule på varmen. En høj åndbarhed er ekstremt svær at opnå i cykeljakker. Det skyldes den vind- og/eller vandtætte membran cykeljakken er udstyret med.

At lave en varm vinterjakke til cykling er i bund og grund ikke svært. Men der er en grund til at du ikke cykler i din dunjakke. Og den er grund er at dun ikke er særligt åndbare, så i det øjeblik du begynder at foretager dig noget med en lille smule intensitet, vil du opleve at du begynder at svede. Men en åndbar cykeljakke kan du komme igennem timer lange cykelture, også med intervaller, uden at svede pibler af dig.

Hvad gør åndbarhed for din cykeltur?

Jeg plejer at drage en parallel til når du cykler i dit normale tøj. En gang gjorde jeg det til og fra arbejde, men uanset hvad kunne jeg ikke undgå at komme frem uden at svede piblede af mig. Og det blev kun værre om vinteren når den tykke jakke kom på. Det samme gør sig gældenden når du cykler på racercyklen. Hvis din cykeljakke er tilpas åndbar opdager du slet ikke at du har den på. Du fryser ikke, du sveder ikke. Alt er er liv og glade dage.

Hvis din cykeljakke ikke er åndbar nok til den intensitet du cykler med, vil du hurtigt opdage at sveden pibler af dig og dit cykeltøj bliver stille og roligt gennemblødt inde fra. Vådt tøj afkøler dig ca. 15 gange så hurtigt som tørt tøj. At holde dig tør er derfor en af grundstenene i din vintertræning.

Om sommeren er det ikke nødvendigt at tænke på åndbarhed fordi cykeltøjet er så tyndt i forvejen og store dele af din hud er blottet, hvilket giver er meget åndbart.

Hvordan bliver din cykeljakke åndbar?

Problemet med vinterjakker til cykling er som tidligere skrevet de membraner, der holder vand og vind ude. De samme membraner gør at det er svært for kroppen af komme af med den varmere din fysiske anstrengelser resulterer i. Mange regnjakker er f.eks. lavet med en PU membran, som er et helt tyndt lag med plastic. Det er en coating, som bliver påført på indersiden af et materiale for at gøre det vandtæt. Men det gør også at din åndbarhed bliver horribel. Forestil dig at bruge en sort plasticpose, som regnjakke til cykling. 

GoreTex er uden tvivl det bedste materiale til at lave vinterjakker af. Det koster også derefter, men en cykeljakke i GoreTex Infinium er alle pengene værd! Hvorfor? Fordi tekstilet er lavet med utallige bitte små små huller i tekstilet. Huller, der er så små at vandmolekyler ikke kan trænge igennem, men det kan luft molekyler godt. Så du lettere kan komme af med varmen og undgå at overophede fulstændig.

Udover tekstilet har vi også flere jakker som gør tiltag for at gøre cykeljakkerne endnu mere åndbare. Det er jakker som: Alpha Ros 2, Perfetto RoS 2 og Fiandre Warm.

Castelli Alpha RoS 2 CykeljakkeCastellis Alpha Ros 2 Cykeljakke har en 2-lags konstruktion, så du kan åbne jakken og stadigvæk have et lag på udover din cykelundertrøje. Det er mildest talt genialt, når du giver den alt hvad den kan trække i dine intervaller og har brug for at komme af med varme. De to åndehuller på ryggen er bare cremen på toppen af kagen. Det giver alt sammen en jakke, som er vandafvisende, vindtæt, varm og åndbar til et niveau, hvor du med garanti kan cykle i minusgrader uden at skulle tænke på at holde varmen.
Sportful Fiandre Warm Cykeljakke Sportful Fiandre Warm Cykeljakke er et stykke seriøst arbejdstøj til cykelrytter, der ikke ligger på sofaen over vinteren. GoreTex Infinium gør jakken vindtæt og vandafvisende til en grad, hvor du holder dig tør i timevis selv i silende regn. Ventilationhullerne på brystkassen er udstyret med lynlåser, så du let kan justere cykeljakkens åndbarhed til dit behov. Ovenikøbet har Fiandre Warm også ventilation på ryggen. Reflekselementer på ryggen og fronten viser bare at Fiandre Warm er til dig, der ikke lader dig begrænser af vejret eller klokkeslættet, træningen skal passet.

Castelli Perfetto RoS 2 CykeljakkeCastelli Perfetto RoS 2 Cykeljakke er cykeljakken til dig, der ikke cykler i ekstremt vejr, men skal bruge en jakke, som får dig tør, varm og komfortabel igennem 95% af dine cykelture.  Alle de ture, der ikke byder på minus grader eller silende regn i adskillige timer af gange. Udover de to ventilationshuller under brystkassen, der kan åbnes og lukkes med lynlås, kan du åbne jakken både oppe og nedefra. Drømmen for enhver cykelryttere, der skal give den gas. Perfetto RoS 2 er den samme cykeljakke, som de professionelle bruger på startstregen, når vejrudsigten er skrækkelig.