Cykeljakkers åndbarhed

Castelli Alpha RoS 2 Cykeljakke

Jeg havde en kunde forleden som skulle bruge en cykeljakke til vintertræning, der var mere åndbar end hans nuværende. Kunden er rytter i det danske A-felt og det betyder at her i januar bliver grundstenene lagt til en succesrig sæson på de danske landeveje.

Tiderne hvor vintertræning udelukkende står på mange timer i zone 2 eller zone 3 er overstået for længst. Det er selvfølgelig stadigvæk en del af træningen, men intervaltræning fylder mere og mere. Den ændrede måde at træne om vinteren på stiller helt andre krav til din vinterjakke. 

Problemet var at hver eneste gang han kørte intervaller var hans jakke fuldstændig gennemblødt af sved. I en sådan grad at han var nødt til at tage en vindtæt på udover sin jakke, for at holde bare en smule på varmen. En høj åndbarhed er ekstremt svær at opnå i cykeljakker. Det skyldes den vind- og/eller vandtætte membran cykeljakken er udstyret med.

At lave en varm vinterjakke til cykling er i bund og grund ikke svært. Men der er en grund til at du ikke cykler i din dunjakke. Og den er grund er at dun ikke er særligt åndbare, så i det øjeblik du begynder at foretager dig noget med en lille smule intensitet, vil du opleve at du begynder at svede. Men en åndbar cykeljakke kan du komme igennem timer lange cykelture, også med intervaller, uden at svede pibler af dig.

Hvad gør åndbarhed for din cykeltur?

Jeg plejer at drage en parallel til når du cykler i dit normale tøj. En gang gjorde jeg det til og fra arbejde, men uanset hvad kunne jeg ikke undgå at komme frem uden at svede piblede af mig. Og det blev kun værre om vinteren når den tykke jakke kom på. Det samme gør sig gældenden når du cykler på racercyklen. Hvis din cykeljakke er tilpas åndbar opdager du slet ikke at du har den på. Du fryser ikke, du sveder ikke. Alt er er liv og glade dage.

Hvis din cykeljakke ikke er åndbar nok til den intensitet du cykler med, vil du hurtigt opdage at sveden pibler af dig og dit cykeltøj bliver stille og roligt gennemblødt inde fra. Vådt tøj afkøler dig ca. 15 gange så hurtigt som tørt tøj. At holde dig tør er derfor en af grundstenene i din vintertræning.

Om sommeren er det ikke nødvendigt at tænke på åndbarhed fordi cykeltøjet er så tyndt i forvejen og store dele af din hud er blottet, hvilket giver er meget åndbart.

Hvordan bliver din cykeljakke åndbar?

Problemet med vinterjakker til cykling er som tidligere skrevet de membraner, der holder vand og vind ude. De samme membraner gør at det er svært for kroppen af komme af med den varmere din fysiske anstrengelser resulterer i. Mange regnjakker er f.eks. lavet med en PU membran, som er et helt tyndt lag med plastic. Det er en coating, som bliver påført på indersiden af et materiale for at gøre det vandtæt. Men det gør også at din åndbarhed bliver horribel. Forestil dig at bruge en sort plasticpose, som regnjakke til cykling. 

GoreTex er uden tvivl det bedste materiale til at lave vinterjakker af. Det koster også derefter, men en cykeljakke i GoreTex Infinium er alle pengene værd! Hvorfor? Fordi tekstilet er lavet med utallige bitte små små huller i tekstilet. Huller, der er så små at vandmolekyler ikke kan trænge igennem, men det kan luft molekyler godt. Så du lettere kan komme af med varmen og undgå at overophede fulstændig.

Udover tekstilet har vi også flere jakker som gør tiltag for at gøre cykeljakkerne endnu mere åndbare. Det er jakker som: Alpha Ros 2, Perfetto RoS 2 og Fiandre Warm.

Castelli Alpha RoS 2 CykeljakkeCastellis Alpha Ros 2 Cykeljakke har en 2-lags konstruktion, så du kan åbne jakken og stadigvæk have et lag på udover din cykelundertrøje. Det er mildest talt genialt, når du giver den alt hvad den kan trække i dine intervaller og har brug for at komme af med varme. De to åndehuller på ryggen er bare cremen på toppen af kagen. Det giver alt sammen en jakke, som er vandafvisende, vindtæt, varm og åndbar til et niveau, hvor du med garanti kan cykle i minusgrader uden at skulle tænke på at holde varmen.
Sportful Fiandre Warm Cykeljakke Sportful Fiandre Warm Cykeljakke er et stykke seriøst arbejdstøj til cykelrytter, der ikke ligger på sofaen over vinteren. GoreTex Infinium gør jakken vindtæt og vandafvisende til en grad, hvor du holder dig tør i timevis selv i silende regn. Ventilationhullerne på brystkassen er udstyret med lynlåser, så du let kan justere cykeljakkens åndbarhed til dit behov. Ovenikøbet har Fiandre Warm også ventilation på ryggen. Reflekselementer på ryggen og fronten viser bare at Fiandre Warm er til dig, der ikke lader dig begrænser af vejret eller klokkeslættet, træningen skal passet.

Castelli Perfetto RoS 2 CykeljakkeCastelli Perfetto RoS 2 Cykeljakke er cykeljakken til dig, der ikke cykler i ekstremt vejr, men skal bruge en jakke, som får dig tør, varm og komfortabel igennem 95% af dine cykelture.  Alle de ture, der ikke byder på minus grader eller silende regn i adskillige timer af gange. Udover de to ventilationshuller under brystkassen, der kan åbnes og lukkes med lynlås, kan du åbne jakken både oppe og nedefra. Drømmen for enhver cykelryttere, der skal give den gas. Perfetto RoS 2 er den samme cykeljakke, som de professionelle bruger på startstregen, når vejrudsigten er skrækkelig. 

En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.