Cykeltøj til vinter - Hvad du skal tage på

Cykeltøj til vinter - Hvad du skal tage på

Når det begynder at blive koldt og blæsende er der mange motionister, som pakker deres cykler væk. Men du behøver faktisk ikke parkere cyklen i vinterhi bare fordi kulden melder sin ankomst. Du kan ikke længere nøjes med almindeligt cykeltøj, men er nødt til at opgradere en smule. Jeg vil skrive om nogle generelle principper for cykeltøj om vinteren og så vil jeg komme mine anbefalinger til hvad du skal have på i det forskellige vejr. Du kan her se alt vores cykeltøj til vinter, hvis du allerede ved hvad du skal bruge. Følg med til bunden af blogindlægget hvor du kan se hvad jeg mener du skal have på når du cykler om vinteren.

Først og fremmest er der nogle principper, som er vigtige for hvad du skal have på og hvad du ikke skal have når du cykler om vinteren. En god regel er, ikke at have flere lag på end højst nødvendigt. Det betyder at du som udgangspunkt bør have 2 lag på overkroppen. Der er selvfølgelig undtagelser, men dem kommer jeg ind på senere.

Uanset hvor koldt det er i Danmark, bør du nøjes med at have to lag på overkroppen: en cykelundertrøje og en cykeljakke. Hvis du stadigvæk fryser når du cykler bør du købe en varmere jakke, en varmere cykelundertrøje eller begge dele. Jeg ser ofte at cykelryttere har et lag på mellem cykelundertrøjen og cykeljakken for at give ekstra varme. Problemet er bare at det går meget udover åndbarheden, så du hurtigt bliver drivvåd af sved. Og det giver ikke nogen høj komfort at være gennemblødt.

Undtagelsen er hvis det regner og din cykeljakke ikke er vandafvisende, så vil du prise dig lykkelig over at tage regnjakken på som det 3. lag. Men ellers vil jeg faktisk holde mig fra 3 lag når du cykler om vinteren.

Det næste, der er afgørende for dit tøj er den intensitet du cykler med. Hvis du skal ud og give den fuld gas med adskillige intervaller og generelt træne hårdt, så kan du med fordel tage tøj på, der ikke er lige så varmt, som hvis du bare skal ud og rulle en tur til bageren og tilbage igen.

Derudover så er vi jo også alle sammen forskellige når det kommer til kulde. Personligt fryser min tær og fingre lynhurtigt, så jeg starter tidligt med at køre med skoovertræk og varme vinterhandsker. Min bror på den anden side kører kun med cykelhandsker når det er rigtig koldt. Så der er vi meget forskellige. Det vigtige er at du finder et par vinterhandsker, som du har det varmt i uden at svede konstant.

Noget du også kan gøre for at få en god cykeltur er at vurdere fra tur til tur, hvad du skal have på og hvad du ikke skal have. Det næste skriver jeg ikke kun fordi jeg gerne vil sælge noget cykeltøj, men fordi det er vigtigt for at dine cykelture bliver så gode som muligt. Mange motionister har for lidt cykeltøj, forstået på den måde, at hvis du kun har en vinterjakke og et par lange cykelbukser, så kommer der til at være cykelture hvor du enten er klædt på for varmt eller for koldt.

Det er ikke fordi du skal købe dig fuldstændig fattig i cykeltøj, men et godt sted at start er at have forskellige sæt cykeltøj til forskellige temperaturer. Du kan tage udgangspunkt i de foreslag, der står nedenfor. Ved hvert sæt er det værd at overveje, hvor meget du kommer til at cykle i regnvejr. Hvis ikke du kommer til at cykle i regnvejr, er der ingen grund til at betale for vandafvisende egenskaber. Men du bliver for alvor ked af det, hvis du kommer afsted i regnvejr uden cykeltøj, der er beregnet til det.

Hvad skal du bruge af cykeltøj til vinteren?:

5° - 10°C (Køligt):

 • Varm cykelundertrøje, med korte eller lange ærmer
 • Cykeljakke
 • Cykelbukser
 • Skoovertræk
 • Cykelhandsker med lange fingre

Om cykelundertrøjen skal være med lange eller korte ærmer er en smags sag, men du kan også sagtens bruge en kortærmet når det er 10 grader og en langærmet når det er 5 grader. Cykeljakken kan være både være 100% vindtæt eller være vindtæt på fronten og være lavet i termisk materiale på ryggen. Det kommer an på hvor varmt du har det. Hvis du ikke lader dig afskrække af regn bør din cykeljakke være vandafvisende. Vi har mange vandafvisende cykeljakker, som kan bruges i let regn.

 

Find dit nye cykeltøj til køligt vejr

0° - 5°C (Koldt):

 • Varm cykelundertrøje med lange ærmer
 • Cykeljakke
 • Cykelbukser
 • Skoovertræk
 • Cykelhandsker med lange fingre
 • Måske hjelmhue
 • Måske halsedisse

Nu er det så koldt at en cykeljakke med termisk materiale på ryggen er for koldt. Vinter cykeljakker skal være 100% vindtætte på fronten og ryggen. Det kan stadigvæk godt betale sig at finde en vandafvisende jakke, hvis har planer om at drage ud i dårligt. Hvis du alligevel holder dig inden for ved risiko for regn, så gør det ikke nogen forskel og det er godt sted at spare penge. Cykelbukserne bliver tykkere og hvis du fryser om benene kan det anbefales at tage et par løse ben på inden under cykelbukserne.

 

Find dit nye cykeltøj til koldt vejr

Under 0°C:

 • Termisk cykelundertrøje med lange ærmer og gerne højhals
 • Vintercykeljakke
 • Varme cykelbukser
 • Varme skoovertræk
 • Varme vintercykelhandsker
 • Hjelmhue
 • Halsedisse
 • Et godt tip er at tage løse ben eller løse knæ under dine cykelbukser, hvis du fryser meget om vinteren. 

 

Cykeltøj til ekstremt koldt vejr