Cykeltøj til vinter - Hvad du skal tage på

Cykeltøj til vinter - Hvad du skal tage på

Når det begynder at blive koldt og blæsende er der mange motionister, som pakker deres cykler væk. Men du behøver faktisk ikke parkere cyklen i vinterhi bare fordi kulden melder sin ankomst. Du kan ikke længere nøjes med almindeligt cykeltøj, men er nødt til at opgradere en smule. Jeg vil skrive om nogle generelle principper for cykeltøj om vinteren og så vil jeg komme mine anbefalinger til hvad du skal have på i det forskellige vejr. Du kan her se alt vores cykeltøj til vinter, hvis du allerede ved hvad du skal bruge. Følg med til bunden af blogindlægget hvor du kan se hvad jeg mener du skal have på når du cykler om vinteren.

Når det kommer til cykelture om vinteren er det vigtigt for at du kan købe cykeltøj hos os, som holder dig varm og tør selv under de mest ekstreme forhold. Castelli cykeltøj er til dig, der vil være sikker på at komme varm hjem fra enhver cykeltur uanset hvad vejrguderne måtte bringe.

Først og fremmest er der nogle principper, som er vigtige for hvad du skal have på og hvad du ikke skal have når du cykler om vinteren. En god regel er, ikke at have flere lag på end højst nødvendigt. Det betyder at du som udgangspunkt bør have 2 lag på overkroppen. Der er selvfølgelig undtagelser, men dem kommer jeg ind på senere.

Uanset hvor koldt det er i Danmark, bør du nøjes med at have to lag på overkroppen: en cykelundertrøje og en cykeljakke. Hvis du stadigvæk fryser når du cykler bør du købe en varmere jakke, en varmere cykelundertrøje eller begge dele. Jeg ser ofte at cykelryttere har et lag på mellem cykelundertrøjen og cykeljakken for at give ekstra varme. Problemet er bare at det går meget udover åndbarheden, så du hurtigt bliver drivvåd af sved. Og det giver ikke nogen høj komfort at være gennemblødt.

Undtagelsen er hvis det regner og din cykeljakke ikke er vandafvisende, så vil du prise dig lykkelig over at tage regnjakken på som det 3. lag. Men ellers vil jeg faktisk holde mig fra 3 lag når du cykler om vinteren.

Det næste, der er afgørende for dit tøj er den intensitet du cykler med. Hvis du skal ud og give den fuld gas med adskillige intervaller og generelt træne hårdt, så kan du med fordel tage tøj på, der ikke er lige så varmt, som hvis du bare skal ud og rulle en tur til bageren og tilbage igen.

Derudover så er vi jo også alle sammen forskellige når det kommer til kulde. Personligt fryser min tær og fingre lynhurtigt, så jeg starter tidligt med at køre med skoovertræk og varme vinterhandsker. Min bror på den anden side kører kun med cykelhandsker når det er rigtig koldt. Så der er vi meget forskellige. Det vigtige er at du finder et par vinterhandsker, som du har det varmt i uden at svede konstant.

Noget du også kan gøre for at få en god cykeltur er at vurdere fra tur til tur, hvad du skal have på og hvad du ikke skal have. Det næste skriver jeg ikke kun fordi jeg gerne vil sælge noget cykeltøj, men fordi det er vigtigt for at dine cykelture bliver så gode som muligt. Mange motionister har for lidt cykeltøj, forstået på den måde, at hvis du kun har en vinterjakke og et par lange cykelbukser, så kommer der til at være cykelture hvor du enten er klædt på for varmt eller for koldt.

Det er ikke fordi du skal købe dig fuldstændig fattig i cykeltøj, men et godt sted at start er at have forskellige sæt cykeltøj til forskellige temperaturer. Du kan tage udgangspunkt i de foreslag, der står nedenfor. Ved hvert sæt er det værd at overveje, hvor meget du kommer til at cykle i regnvejr. Hvis ikke du kommer til at cykle i regnvejr, er der ingen grund til at betale for vandafvisende egenskaber. Men du bliver for alvor ked af det, hvis du kommer afsted i regnvejr uden cykeltøj, der er beregnet til det.

Hvad skal du bruge af cykeltøj til vinteren?:

5° - 10°C (Køligt):

  • Varm cykelundertrøje, med korte eller lange ærmer
  • Cykeljakke
  • Cykelbukser
  • Skoovertræk
  • Cykelhandsker med lange fingre

Om cykelundertrøjen skal være med lange eller korte ærmer er en smags sag, men du kan også sagtens bruge en kortærmet når det er 10 grader og en langærmet når det er 5 grader. Cykeljakken kan være både være 100% vindtæt eller være vindtæt på fronten og være lavet i termisk materiale på ryggen. Det kommer an på hvor varmt du har det. Hvis du ikke lader dig afskrække af regn bør din cykeljakke være vandafvisende. Vi har mange vandafvisende cykeljakker, som kan bruges i let regn.

 

Find dit nye cykeltøj til køligt vejr

0° - 5°C (Koldt):

  • Varm cykelundertrøje med lange ærmer
  • Cykeljakke
  • Cykelbukser
  • Skoovertræk
  • Cykelhandsker med lange fingre
  • Måske hjelmhue
  • Måske halsedisse

Nu er det så koldt at en cykeljakke med termisk materiale på ryggen er for koldt. Vinter cykeljakker skal være 100% vindtætte på fronten og ryggen. Det kan stadigvæk godt betale sig at finde en vandafvisende jakke, hvis har planer om at drage ud i dårligt. Hvis du alligevel holder dig inden for ved risiko for regn, så gør det ikke nogen forskel og det er godt sted at spare penge. Cykelbukserne bliver tykkere og hvis du fryser om benene kan det anbefales at tage et par løse ben på inden under cykelbukserne.

 

Find dit nye cykeltøj til koldt vejr

Under 0°C:

  • Termisk cykelundertrøje med lange ærmer og gerne højhals
  • Vintercykeljakke
  • Varme cykelbukser
  • Varme skoovertræk
  • Varme vintercykelhandsker
  • Hjelmhue
  • Halsedisse
  • Et godt tip er at tage løse ben eller løse knæ under dine cykelbukser, hvis du fryser meget om vinteren. 

 

Cykeltøj til ekstremt koldt vejr

 

 


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.