Guide: Sådan vælger du de rigtige cykelbukser

Guide: Sådan vælger du de rigtige cykelbukser

Sådan vælger du de rigtige cykelbukser

Din oplevelse på cykelturene er meget påvirket af kvaliteten af dine cykelbukser. Med de rigtige cykelbukser kan du cykle længere og mere komfortabelt. Din oplevelse bestemmes i høj grad af at du vælger den rigtige pude i dine cykel-bukser, da det er her der opstår mest friktion på dine cykelture.

Komfortabiliteten i dine cykelbukser er også påvirket af pasformen på dine cykelbukser eller cykelshorts, på mange af vores cykelbukser er der integreret en silikone kant for enden af buksebenene, som gør at dine shorts bliver på plads og ikke kryber op under cykelturen.

Vi har samlet en guide til hvordan du finder de cykelshorts eller cykelbukser, som matcher dine behov.

Step 1: Find den rigtige størrelse

At finde den rigtige størrelse til dig er af helt afgørende betydning for dine oplevelser med cykelshorts eller cykelbukser. Vi anbefaler altid at du bruger Castellis og Sporfuls officielle størrelsesguide, når du køber cykelbukser hos os. Da både Castelli og Sportful har en meget tætsiddende fitting, anbefaler vi at du går en størrelse op, hvis dine mål ligger imellem to størrelser.

Størrelsesguide Mænd

XS S M L XL XXL 3XL
Hofte 90cm 94cm 98cm 102cm 107cm 112cm 117cm
Indersøm 81cm 82cm 83cm 84cm 85cm 86cm 87cm

Størrelsesguide Kvinder

XS S M L XL
Hofte 87cm 92cm 97cm 102cm 107cm
Indersøm 75cm 76cm 77cm 78cm 79cm
Vi har samlet en guide til hvordan du finder de cykelshorts eller cykelbukser, som matcher dine behov.
Sportful - Total Comfort

Step 2: Skal dine cykelbukser være med eller uden seler?

Det er i bund grund et spørgsmål om komfort og individuelle præferencer. Som udgangspunkt er cykelbukser uden seler gode løsninger til dem, der dyrker triatlon eller kører mountainbike.

Triatleter fordi det er lettere at skifte til cykelbukser uden seler end med seler. Selerne er som regel det inderste og det betyder at samtlige lag skal af overkroppen før du kan skifte shorts. Det er ikke nødvendigt når cykelbukserne ikke har seler.

Vores cykelbukser til mountainbike giver et mere casual udtryk på cykelturene i skoven, samtidig er de lavet af tykkere og mere resistent stof.

Step 3: Skal dine cykelbukser være med eller uden pude?

Vi anbefaler altid at købe cykelbukser med pude til længere ture på landevejen. Der kan dog være situationer, hvor et cykelbukser uden pude, er at foretrække.

Det kan være hvis du har et par cykelshorts med pude indenunder et par lange cykelbukser uden pude. Eller hvis dine cykelture ikke er lange.

Men vores holdning er helt klart, at det altid er at foretrække at køre med pude, da det øger komforten utrolig meget samtidig med at du bliver mindre udsat for siddesår og lignende.

Guide Cykelbukser

Step 4: Hvilke vejrforhold skal du bruge din cykelbukser til?

Selvom om cykelbukser ikke er deciderede vandtætte, så yder vores cykelbukser forskellige grader af beskyttelse mod vand. Nogle cykelbukser er overflade behandlet til at afvise vand, mens andre fokuserer mere på isolering og derfor er mere komfortable under kolde og blæsende vejrforhold.

Hvis du gerne vil være på den sikre side i forhold til regnen kan vi anbefale at du tager et kig på Sportfuls Fiandre kollektion eller Castellis RoS(Rain or Shine) kollektion.

Step 5: Hvilken temperatur skal dine cykelbukser bruges til?

Hvis du skal bruge dine cykelbukser til at køre når det er koldt, skal du selvfølgelig være opmærksom på at vores cykelbusker yder forskellige grader af isolering mod kulde. Men det vigtigste ved at forholde sig temperaturen er egentlig at beslutte om du skal vælge cykelbukser, cykelknickers eller cykelshorts.

De beskytter selvfølgelig den nederste del af benene forskelligt, men du skal også være opmærksom på at et par cykelshorts kan kombineres med et par løseben og dermed udvide temperaturspændet for hvornår dine cykelshorts er komfortable.

Skal dine cykelshorts bruge til ferien under sydligere himmelstrøg, så har vi også bukser som er ekstra tynde og sørge for at transportere sveden væk fra din krop. Som udgangspunkt starter brugen cykelshorts, uden løse ben/knæ, når temperaturen viser 16°C.

Men vores holdning er helt klart, at det altid er at foretrække at køre med pude, da det øger komforten utrolig meget samtidig med at du bliver mindre udsat for siddesår og lignende.

Guide til cykelbukser


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.