Guide: Sådan vælger du de rigtige løse ærmer, løse ben og løse knæ

Guide Løse knæ

Løse ærmer, løse ben og løse knæ er noget af det mest alsidige du kan have din cykelgarderobe, udover at beskytter dig mod vind og vejr, skal de være lette at pakke sammen i baglommen, samtidig med at de er behagelige at have på. 

En af de største fejltagelser du kan lave som cykelrytter er ikke at være klædt ordentligt på til vejrforholdene eller den intensitet du skal køre med på din cykeltur. 

Løse ærmer, løse ben og løse knæ bliver også kaldt henholdsvis armvarmere, benvarmere og knævarmere. De forskellige varmere fås i serier, hvor armvarmerne, benvarmerne og knævarmerne alle er lavet af det samme materiale.

Mangelfuld påklædning kan ske på flere måder, du kan enten være klædt på for varmt eller for koldt i forhold til temperaturen. Løse ærmer, løse ben og løse knæ kan produceres i forskellige materialer og med forskellige behandlinger. 

Det kan enten være materialer med termiske egenskaber, der gør at du bedre holder på varmen eller vandafvisende materialer, der går en smule kompromis med varmen, men til gengæld holder dig tør.

Guide Løse Ærmer

 

De hjælper dig med at holde varmen indtil du selv har genereret nok varme til at holde dig komfortabel. Når det bliver for varmt, kan alle 3 beklædningsgenstande nemt tages af og foldes sammen i en baglomme, uden at de fylder for meget. 

Det sker oftest at cykelryttere er klædt forkert på, hvis cykelturen starter om morgenen og strækker sig over flere timer til den anden side af middag. Forskellen på temperaturen når du starter kontra når du afslutter din cykeltur kan sagtens være på mere end 10°C. Det er her du bliver rigtig glad for løse ærmer og løse ben eller løse knæ. 

Det sker også oftest at vejrforholdene ændrer sig under dine cykelture, det kan sagtens være solskin og varmt, når du starter din tur for efterfølgende at trække op og blive koldt og blæsende inden du når hjem. Her vil løse ærmer, løse ben og løse knæ gøre en stor forskel når du skal holde på varmen. 

Udover vejrudsigten er din beklædning også meget påvirket af hvor stor intensitet du cykler med på din træningstur. Skal du bare rulle uden den store anstrengelse giver det mere mening at tage en cykeljakke eller en langærmet termisk cykeltrøje på.

Skal du derimod kører flere timer med adskillige højintense intervaller, bliver det hurtigt for varmt at have eksempelvis løse ærmer og løse knæ på under dine intervaller. De kan dog være meget praktiske under opvarmning og mellem intervallerne, hvor intensiteten er lavere. 

Til de ekstra kolde dage, hvor intensiteten er lav, kan løse ærmer tages på under cykeljakken og løse ben kan tages på under dine cykelbukser for at holde på varmen. Det er dog kun aktuelt på de koldeste dage under vintertræningen ellers vil de rigtige cykelbukser sagtens kunne holde dig varm.

Løse ærmer er også en god løsning til at holde varmen på kølige nedkørsler fra toppen af et bjerg. Det vil ikke være nødvendigt på træningsture på små bakker, som dem vi har i Danmark, men er du i syden giver det god mening at have løse ærmer med i lommen når du skal bestige de store bjerge, selv på meget varme dage.

Guide Løse Ben

 

Som med alt andet er der selvfølgelig nogle regler som en hver moderigtig cykelrytter bør følge når det kommer til løse ærmer, løse ben og løse knæ. Løse ærmer skal være under ærmerne på din cykeltrøje. Løse ben og løse knæ skal være under dine cykelshorts. Til slut skal løse ben være over dine cykelsokker og ikke i.

Step 1: Find den rigtige størrelse

Når du skal vælge de rigtige løse ærmer, løse ben eller løse knæ er det vigtigt at finde den rigtige størrelse. Vælger du dine varmere i for stor en størrelse sidder de ikke tæt og vil derfor ikke blive holdt på plads under dine cykelture. Der vil også opstå folder på grund af det overskydende tekstil, som vil skabe irritation. Vælger du varmere i for lille en størrelse vil de hurtigt blive ubehagelige, fordi de strammer for meget om dine biceps eller lår.

Step 2: Hvilke vejrforhold skal bruge dine løse ærmer, løse ben og løse knæ til?

Som skrevet tidligere i guiden findes der grundlæggende to forskellige slag varmere, dem der udelukkende har termiske egenskaber og dem der primært har vandafvisende egenskaber. Valget af varmer kommer meget an på, om du forventer regnvejr og i givet fald hvor meget, for hvis der er stor sandsynlighed for vedvarende mængder vand er det nok en bedre idé at pakke en regnjakke i stedet for løseærmer. Derimod er vandafvisende varmere et bedre valg, hvis sandsynligheden for regn er lille eller vandmængderne er små.