Guide: Sådan vælger du det rigtige cykeltøj

Guide cykeltøj

Den største anbefaling vi kan komme med når det kommer til at påklædning på cykelture er meget simpel: Brug cykeltøj og ikke normalt sportstøj eller hverdagstøj. Det er så meget mere komfortabelt at køre i længere tid på cyklen når man har tøj, der er skabt til formålet. En ting er at komforten bare bliver mange gange større med det rigtige tøj, men det er altså også ulirens at komme kørende i træningsbukser, løst hængende løbetrøje og kondisko på en racercykel. 

Når du køber cykeltøj, er det også en god idé at, tænke dit eget behov igennem. Hvis du ikke cykler om vinteren, er der ingen grund til at investere i den tungeste vinter cykeljakke du kan finde. Har du ikke planer om at tage ud på 4 timers træningstur i silende regn, er der heller ingen grund til at investere i en heavy-duty regnjakke, men du kan med fordel købe en lettere regnjakke til nødsituationer, som let kan foldes sammen og puttes i baglommen. 

Løse ærmer er også en god løsning til at holde varmen på kølige nedkørsler fra toppen af et bjerg. Det vil ikke være nødvendigt på træningsture på små bakker, som dem vi har i Danmark, men er du i syden giver det god mening at have løse ærmer med i lommen når du skal bestige de store bjerge, selv på meget varme dage.

 

Guide cykeltøj


Cykeltøj er bare bedre at cykle i end andet tøj

Den helt store fordel ved at cykle med cykeltøj af høj kvalitet er at du som udgangspunkt maksimalt behøver at have 2 lag på din overkrop. Med den rigtige cykelundertrøje og den rigtige cykeljakke kan du cykle i ned til frostgrader, uden problemer med at holde varmen. 

Cykler du om sommeren er det ikke nødvendigt at have andet på end din cykeltrøje, men den rigtige cykelundertrøje kan dog sørge for at din cykeltrøje ikke bliver komplet gennemblødt af sved, da den i kombination med åndbarheden på din cykeltrøje transporterer fugten væk fra din krop. 

Det kan dog være en god idé at have et 3. lag, til starten af din cykeltur, specielt hvis den starter om morgenen inden temperaturen er tilpas høj. Det 3. lag kan så pakkes væk i baglommen, når din krop har generet nok varme til at du er komfortabel uden. Et 3. lag kan også bestå af enten en regnjakke eller en vindvest, som kan tages af og på efter behov og let kan pakkes sammen i baglommen. 

 

Peter Sagan - Paris-Roubaix

 

Pris og komfort hænger sammen

Der er ikke nogen tvivl om at pris og kvalitet unægtelig hænger sammen, når det er sagt afhænger det bedste cykeltøj naturligvis af dine behov. Hvis du er professionel eller amatør cykelrytter skal dit cykeltøj naturligvis være så aerodynamisk som muligt, da alle watt tæller når det handler om at krydse målstregen først. Det betyder også at cykeltøj designet til cykelløb sidder meget tæt til kroppen. Derudover har de professionelle naturligvis også store krav til puden i cykelbukserne. Man kommer altså ikke igennem 21 etaper og mere end 3.000 kilometer i Tour de France uden en cykelpude af højeste kvalitet. 

Er du motionist behøver du måske ikke at optimere efter hver eneste watt og kan derfor kører i cykeltøj, der er lidt mere komfortabelt og sidder lidt løsere. Når det er sagt sidder alt cykeltøj fra Castelli og Sportful tæt, det er simpelthen fordi det er mere komfortabelt at cykle i tætsiddende cykeltøj end noget der flagrer i vinden.

Den helt store forskel på cykeltøj af høj og lav kvalitet er helt klart tekstilerne tøjet er produceret af. Hvis du f.eks. køber en cykeltrøje i dårlig kvalitet, vil du hurtigt blive ukomfortabel, fordi trøjen ikke er tilstrækkelig åndbar og derfor producerer din krop unødigt meget sved. Du kan også tydeligt mærke forskel på kvaliteten i cykeltrøjer, når du har dem i hænderne. 

Guide cykeltøj

 

Cykeltrøjer af dårlig kvalitet har ofte logoer og andre features trykket på trøjen. Det er ikke den bedste løsning, fordi tekstilerne ikke kan opretholde sine åndbare egenskaber, der hvor logoer og andre elementer er påtrykt. 

På samme måde kommer du også til at have mere ondt i bagdelen end nødvendigt, hvis din cykelpude ikke er ergonomisk designet eller ikke har den rigtige tykkelse, de rigtige steder. En sædepude skal ikke bare være så tyk som muligt. De sædepuder der er i premium cykelbukser er også sømløse, så belastningen på huden er minimal, samtidig med at komforten er i top.

Cykeltøj skal sidde stramt til kroppen

Når du ser de professionelle cykelryttere i fjernsynet eller på landevejene, vil du lægge mærke til at deres cykeltøj sidder helt utrolig stramt, det sidder så stramt for at mindske vindmodstanden og gøre rytterne så aerodynamiske som muligt. 

Når du ser de professionelle cykelryttere i fjernsynet, vil du lægge mærke til at deres cykeltøj sidder helt utrolig stramt, det sidder så stramt for at mindske vindmodstanden og gøre rytterne så aerodynamiske som muligt. 

Vil du gerne køre konkurrence er det selvfølgelig nødvendigt at optimere alle de steder du kan. Men for os andre er cykeltøj, der sidder en anelse løsere mere komfortabelt. Dermed ikke sagt at cykeltøj skal være så løst at det flagrer for meget i vinden, for det skal det bestemt ikke! Cykeltøj skal sidde tæt, og også tættere end du er vant til fra både almindeligt tøj og tøj til andre sportsgrene. 

 

Guide Cykeltøj

 

Cykeljakker og cykeltrøjer er også designet, så dine skuldre bliver trukket længere frem, det kan føles underligt når du prøver jakken eller trøjen, men tro os, når du først kommer på cyklen, vil det føles helt perfekt. Vi anbefaler altid at du tager et kig på de enkelte mærkers størrelsesguides, før du bestemmer dig for størrelsen. 

Når cykeltøj generelt sidder tæt, er syninger i dårlig kvalitet et problem. Det oplever du aldrig med dit almindelige tøj, fordi det sidder så løst på kroppen. Men dårlige syninger på cykeltøj, der i forvejen sidder stramt til kroppen, bliver ubehageligt forholdsvist hurtigt. Derfor bør du overveje cykeltøj med flade syninger eller cykeltøj med laser-skårede slutninger for at undgå flere syninger end højst nødvendigt. Vi kalder det raw-cut, når ærmer eller ben er laser-skåret. 

Din cykelgarderobe skal opfylde dine behov, ikke andres

Hvis du er begyndt at cykle, er der noget cykeltøj, som vi mener er nødvendigt for at opnå et minimum niveau af komfort. Vi anbefaler naturligvis at man cykler i produkter, som er designet til de strabadser og udfordringer cykelture og vejret udsætter dig for som cyklist. Men hvis du f.eks. kun hiver raceren frem når det er 20+ grader og højt solskin, så er der ingen grund til at du bruger hele opsparingen på produkter du ikke får brugt alligevel. 

Vil du gerne køre konkurrence er det selvfølgelig nødvendigt at optimere alle de steder du kan. Men for os andre er cykeltøj, der sidder en anelse løsere mere komfortabelt. Dermed ikke sagt at cykeltøj skal være så løst at det flagrer for meget i vinden, for det skal det bestemt ikke! Cykeltøj skal sidde tæt, og også tættere end du er vant til fra både almindeligt tøj og tøj til andre sportsgrene. 

 

Guide cykeltøj