Guide: Sådan vælger du det rigtige cykeltøj

Guide cykeltøj

Den største anbefaling vi kan komme med når det kommer til at påklædning på cykelture er meget simpel: Brug cykeltøj og ikke normalt sportstøj eller hverdagstøj. Det er så meget mere komfortabelt at køre i længere tid på cyklen når man har tøj, der er skabt til formålet. En ting er at komforten bare bliver mange gange større med det rigtige tøj, men det er altså også ulirens at komme kørende i træningsbukser, løst hængende løbetrøje og kondisko på en racercykel. 

Når du køber cykeltøj, er det også en god idé at, tænke dit eget behov igennem. Hvis du ikke cykler om vinteren, er der ingen grund til at investere i den tungeste vinter cykeljakke du kan finde. Har du ikke planer om at tage ud på 4 timers træningstur i silende regn, er der heller ingen grund til at investere i en heavy-duty regnjakke, men du kan med fordel købe en lettere regnjakke til nødsituationer, som let kan foldes sammen og puttes i baglommen. 

Hos Empire Cycling har vi kun produkter af den højeste kvalitet og vi kan garantere at med Castelli cykeltøj får du det allerbedste uanset hvilket niveau du cykler på. Italienerne kalder deres cykeltøj for: "Arbejdstøj til professionelle" og det er lige præcis det du får. Det bedste af de bedste.

Sportfuls cykeltøj går ikke på samme måde til ekstremerne for at sikre dig den ultimative oplevelse på cyklen. Udover deres cykeltøj til professionelle cykelryttere, henvender brandet sig også meget til motionister, der gerne vil skille sig ud fra mængden, men på ingen måde gå på kompromis med komforten.

Løse ærmer er også en god løsning til at holde varmen på kølige nedkørsler fra toppen af et bjerg. Det vil ikke være nødvendigt på træningsture på små bakker, som dem vi har i Danmark, men er du i syden giver det god mening at have løse ærmer med i lommen når du skal bestige de store bjerge, selv på meget varme dage.

 

Guide cykeltøj


Cykeltøj er bare bedre at cykle i end andet tøj

Den helt store fordel ved at cykle med cykeltøj af høj kvalitet er at du som udgangspunkt maksimalt behøver at have 2 lag på din overkrop. Med den rigtige cykelundertrøje og den rigtige cykeljakke kan du cykle i ned til frostgrader, uden problemer med at holde varmen. 

Cykler du om sommeren er det ikke nødvendigt at have andet på end din cykeltrøje, men den rigtige cykelundertrøje kan dog sørge for at din cykeltrøje ikke bliver komplet gennemblødt af sved, da den i kombination med åndbarheden på din cykeltrøje transporterer fugten væk fra din krop. 

Det kan dog være en god idé at have et 3. lag, til starten af din cykeltur, specielt hvis den starter om morgenen inden temperaturen er tilpas høj. Det 3. lag kan så pakkes væk i baglommen, når din krop har generet nok varme til at du er komfortabel uden. Et 3. lag kan også bestå af enten en regnjakke eller en vindvest, som kan tages af og på efter behov og let kan pakkes sammen i baglommen.  

Pris og komfort hænger sammen

Der er ikke nogen tvivl om at pris og kvalitet unægtelig hænger sammen, når det er sagt afhænger det bedste cykeltøj naturligvis af dine behov. Hvis du er professionel eller amatør cykelrytter skal dit cykeltøj naturligvis være så aerodynamisk som muligt, da alle watt tæller når det handler om at krydse målstregen først. Det betyder også at cykeltøj designet til cykelløb sidder meget tæt til kroppen. Derudover har de professionelle naturligvis også store krav til puden i cykelbukserne. Man kommer altså ikke igennem 21 etaper og mere end 3.000 kilometer i Tour de France uden en cykelpude af højeste kvalitet. 

Er du motionist behøver du måske ikke at optimere efter hver eneste watt og kan derfor kører i cykeltøj, der er lidt mere komfortabelt og sidder lidt løsere. Når det er sagt sidder alt cykeltøj fra Castelli og Sportful tæt, det er simpelthen fordi det er mere komfortabelt at cykle i tætsiddende cykeltøj end noget der flagrer i vinden.

Den helt store forskel på cykeltøj af høj og lav kvalitet er helt klart tekstilerne tøjet er produceret af. Hvis du f.eks. køber en cykeltrøje i dårlig kvalitet, vil du hurtigt blive ukomfortabel, fordi trøjen ikke er tilstrækkelig åndbar og derfor producerer din krop unødigt meget sved. Du kan også tydeligt mærke forskel på kvaliteten i cykeltrøjer, når du har dem i hænderne. 

Guide cykeltøj

 

Cykeltrøjer af dårlig kvalitet har ofte logoer og andre features trykket på trøjen. Det er ikke den bedste løsning, fordi tekstilerne ikke kan opretholde sine åndbare egenskaber, der hvor logoer og andre elementer er påtrykt. 

På samme måde kommer du også til at have mere ondt i bagdelen end nødvendigt, hvis din cykelpude ikke er ergonomisk designet eller ikke har den rigtige tykkelse, de rigtige steder. En sædepude skal ikke bare være så tyk som muligt. De sædepuder der er i premium cykelbukser er også sømløse, så belastningen på huden er minimal, samtidig med at komforten er i top.

Cykeltøj skal sidde stramt til kroppen

Når du ser de professionelle cykelryttere i fjernsynet eller på landevejene, vil du lægge mærke til at deres cykeltøj sidder helt utrolig stramt, det sidder så stramt for at mindske vindmodstanden og gøre rytterne så aerodynamiske som muligt. 

Når du ser de professionelle cykelryttere i fjernsynet, vil du lægge mærke til at deres cykeltøj sidder helt utrolig stramt, det sidder så stramt for at mindske vindmodstanden og gøre rytterne så aerodynamiske som muligt. 

Vil du gerne køre konkurrence er det selvfølgelig nødvendigt at optimere alle de steder du kan. Men for os andre er cykeltøj, der sidder en anelse løsere mere komfortabelt. Dermed ikke sagt at cykeltøj skal være så løst at det flagrer for meget i vinden, for det skal det bestemt ikke! Cykeltøj skal sidde tæt, og også tættere end du er vant til fra både almindeligt tøj og tøj til andre sportsgrene. 

 

Guide Cykeltøj

 

Cykeljakker og cykeltrøjer er også designet, så dine skuldre bliver trukket længere frem, det kan føles underligt når du prøver jakken eller trøjen, men tro os, når du først kommer på cyklen, vil det føles helt perfekt. Vi anbefaler altid at du tager et kig på de enkelte mærkers størrelsesguides, før du bestemmer dig for størrelsen. 

Når cykeltøj generelt sidder tæt, er syninger i dårlig kvalitet et problem. Det oplever du aldrig med dit almindelige tøj, fordi det sidder så løst på kroppen. Men dårlige syninger på cykeltøj, der i forvejen sidder stramt til kroppen, bliver ubehageligt forholdsvist hurtigt. Derfor bør du overveje cykeltøj med flade syninger eller cykeltøj med laser-skårede slutninger for at undgå flere syninger end højst nødvendigt. Vi kalder det raw-cut, når ærmer eller ben er laser-skåret. 

Din cykelgarderobe skal opfylde dine behov, ikke andres

Hvis du er begyndt at cykle, er der noget cykeltøj, som vi mener er nødvendigt for at opnå et minimum niveau af komfort. Vi anbefaler naturligvis at man cykler i produkter, som er designet til de strabadser og udfordringer cykelture og vejret udsætter dig for som cyklist. Men hvis du f.eks. kun hiver raceren frem når det er 20+ grader og højt solskin, så er der ingen grund til at du bruger hele opsparingen på produkter du ikke får brugt alligevel. 

Vil du gerne køre konkurrence er det selvfølgelig nødvendigt at optimere alle de steder du kan. Men for os andre er cykeltøj, der sidder en anelse løsere mere komfortabelt. Dermed ikke sagt at cykeltøj skal være så løst at det flagrer for meget i vinden, for det skal det bestemt ikke! Cykeltøj skal sidde tæt, og også tættere end du er vant til fra både almindeligt tøj og tøj til andre sportsgrene. 

 

Guide cykeltøj

En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.