Hvad er cykeljakker lavet af?

Hvad er cykeljakker lavet af?

En cykeljakke er et must hvis du vil cykle uden for sommersæsonen. Den får dig varmt og tørt igennem dine cykelture om vinteren og er et must have i enhver cykelgarderobe. Cykeljakker kan være meget forskellige og det ikke er altid at gennemskue hvad der er op og ned på de forskellige cykeljakker. Er den vindafvisende? Er den vandafvisende? Hvor varm er den? Hvis du gerne vil vide mere om cykeljakker skal du læse med her.

Hvad er en cykeljakke?

En cykeljakke er kendetegnet ved at have vindafvisende lag. Det kan være både på fronten alene eller på både fronten og ryggen. De varmeste cykeljakker er vindafvisende på både fronten og ryggen, mens cykeljakker til mildere vejr har et termisk stof på ryggen, som ikke er vindtæt, men er mere åndbart.

Cykeljakker kan også have vandafvisende egenskaber. Hos Empire Cycling bruger vi 3 niveauer af beskyttelse mod vand: Våde veje, Let regn og Vandtæt. Vandtætte cykeljakke er deciderede regnjakker, hvor jakker til våde vej og let regn, skal være gode også når det er tørt.

De cykeljakker du har på hele dagen er også udstyret med lommer på ryggen til at opbevare de ting du har med på din cykeltur. Derudover kan jakker også have flere features som f.eks. ventilationshuller der hjælper dig til at komme af med sveden. Nogle jakker har også reflekselementer så du bliver set når det er mørkt.

Hvilke lag har en cykeljakke?

En jakke skal være vindtæt for at kunne bruges til cykling og lagene er bygget op på samme måde. Der er 3 lag i vindtæt materiale. Et yderlag, en vindtæt membran i midten og et inderlag. Hvis vi starter indefra, så er tykkelsen på det inderste lag afgørende for hvor varm cykeljakken er. Jo mere fór jakken har desto varmere vil den være. Den vindtætte membran er i mellem de to andre lag og det laget egentlig gør at stoppe alt vind for at passere igennem din cykeljakke.

Det yderste lag er en skal, som har forskellige lag af vandafvisning. Nogle tekstiler er ikke vandafvisende, andre er vandafvisende og nogle vandafvisende samtidig med at de har fået en nanobehandling, der gør dem ekstra modstands dygtige overfor vand.

Hvilke materialer er en cykeljakke lavet?

Vores cykeljakker er som udgangspunkt lavet i et af følgende 3 materialer: GoreTex Infinium Windstopper, GoreTex Infinium eller Polartec NeoShell. Det er alle sammen materialer af højeste kvalitet, hvor der aldrig bliver gået på kompromis med en ekstrem høj åndbarhed, for en cykeljakke at være.

Castelli Perfetto Jakke GoreTex Infinium

Cykeljakker i GoreTex Infinium Windstopper

GoreTex er kendt for at lave markedets med længder bedste tekstiler til performance. Når jeg skriver om performance så mener jeg åndbarhed og hvor tyk jakken er i forhold til hvor varm den er. Jo tyndere en jakke er desto mere åndbar er den. GoreTex Infinium Windstopper er vindtæt tekstil, som gør din jakke varm. Der findes flere udgaver at tekstilet, som er mere eller mindre vandafvisende. Dem med vandafvisning vil være kategoriseret til kørsel på våde veje, men ikke i let regn.

Cykeljakker i GoreTex Infinium

GoreTex Infinium er også 100% vindtæt, men er oven i hatten også vandafvisende til let regn. Tekstilet fås i flere kvaliteter, det specielle er at Castelli har en eksklusiv aftale på den kvalitet som Perfetto og Gabba jakker er lavet af. Der er ikke forskel på vindtætheden, da alle kvaliteter af GoreTex Infinium er 100% vindtætte. Men der er stor forskel på åndbarheden både i materialet, men også den måde jakker bliver lavet på. F.eks. bruger Castelli ikke et vindtæt tekstil i armhulerne på Gabba og Perfetto, fordi det termiske materiale er mere åndbart end det vindtætte.

Cykeljakker i Polartec NeoShell

Polartec NeoShell kan et lang stykke hen ad vejen det samme som GoreTex Infinium. Forskellen på de to tekstiler er at NeoShell er væsentlig mere strækbart. Så hvis din jakke er af GoreTex Infinium er der ikke særlig mere stræk i den. Men det er en anden sag med Polartec NeoShell, der har et elegant 4-vejs stræk, hvilket er helt ekstraordinært for cykeljakker.

Hvad er en skaljakke?

En skaljakke eller shelljacket som de hedder på engelsk, er jakker der har en ydre "skal" af beskyttelse. Det ydre lag kan så enten være softshell eller hardshell. En skaljakke er altså ikke en cykeljakke, hvor det kun er fronten, som er vindtæt. Den skal være vindtæt over det hele. Vindtætte cykeljakker kan også kaldes softshell jakker. Softshell jakker er mere strækbare end hardshell jakker.

Hardshell jakker er udover vindtætte og vandtætte. De er væsentligt mindre strækbare end en softshell jakke, men til gengæld er der garanti for at du ikke bliver våde. Alle regnjakker er hardshell jakker.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.