Hvad er gode cykelbukser?

Gode cykelbukser

Uanset hvilket niveau du cykler på, så er et par ordentlige cykelbukser alpha og omega. Du behøver ikke at flyve ud og købe de dyreste du kan finde, men jeg vil prøve at hjælpe dig til at finde et par som passer til dit niveau.

Hos Empirecycling har vi kun brands hvor kvaliteten er best-in-class uanset hvilken prisklasse dine nye cykelbukser er i. Det betyder også at du ikke betaler det hvide ud af øjenene brandet, men du betaler for kvaliteten af cykelbukserne.

Om et par cykelbukser er gode til dig kommer an på hvad du skal bruge dem til og hvilket komfortniveau du vil betale for. Ligesom du ikke kan gå til din bilforhandler og købe en Audi til en Suzukis pris, så kan du heller ikke købe cykelbukser til 249 kr. og forvente at du får verdensklasse komfort. Men du kan forvente at du får det du betaler for.

For at finde de rigtige cykelbukser skal du finde ud af hvad du skal bruge dem til, for der er stor forskel på om du skal cykel Århus-København eller om du cykler to turer af 40 km om ugen.

Vores cykelbukser er inddelt i 3 kategorier, så du let kan finde de cykelbukser, der passer til dit behov. 

Premium

Elite

Begynder


Premium cykelbukser til dig, der vil have den ultimative komfort. Uanset om du cykler lange distancer eller bare vil have det bedste ud af din næste cykeltur. Det er cykelbukser hvor alt er sat ind på at lave verdens mest behagelige cykelbukser. Der er valgt de bedste løsninger og materialer, fordi at man har valgt at gå hele vejen og tænke hver eneste lille detalje igennem for at gøre den så komfortabel som mulig.

Elite cykelbukser bliver af brugt af Quick-Step og TotalEnergies når de sæsonen rundt kæmper om at vinde verdens største cykelløb. Det er cykelbukser til ekstreme forhold, som cykelløb. Cykelbukserne er lavet sådan at rytterne sparer flere watt end nogensinde før. Det betyder også at hvert eneste element er valgt fordi det ikke findes hurtigere. Samtidig med er komforten en tand under Premium cykelbukserne, men stadigvæk til at det er de professionelle cykelrytteres foretrukne cykelbukser til cykelløb.

Udover aerodynamik bliver der også lavet cykelbukser til ekstrem varme, som er ekstremt åndbare og sørge for at køle dig ned så meget som muligt. I Danmark er det helt klart mest relevant når du cykler inden for, men det er også aktuelt hvis du rejser syd på i sommermånederne og har cyklen med.

Hvis du ikke har behov for hverken elite eller premium cykelbukser bør du overveje par begynder cykelbukser. Materialerne er ikke de samme som hverken elite eller premium cykelbukserne, der er valgt nogle alternativer, som giver god kvalitet og høj værdi for pengene. Men som ikke har de sidste procenter som Premium og Elite modellerne har. De procenter for du dog som forbruger også lov til at betale for.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.