Hvilke cykeljakker bruger professionelle cykelryttere?

Når vi skriver på vores hjemmeside at en cykeljakke er perfekt til cykelture mellem 0º - 5ºC, så er det til cykelture som primært foregår med zone 2-3 intensitet. Derfor kan du sagtens bruge jakken når det er endnu koldere, hvis du træder til og kører mange intervaller.

På billedet kan du f.eks. se en Ineos rytter, der kører i snevejr (!) i en Gabba jakke og løse ærmer, som jeg ville anbefale til brug mellem 10º-15º under normale omstændigheder. Tro mig, hvis jeg tog en cykeltur i snevejr kun iført en Gabba jakke og løse ærmer. Så ville jeg vende om inden jeg ramte byskiltet på vej ud af Svogerslev. Castelli cykeltøj er: "Arbejdstøj til professionelle" og de professionelle ryttere ved at når de står på startstregen til cykelløb, så har de en urimelig fordel i forhold til alle andre uden den ikoniske skorpion på brystet.

Grunden til at professionelle cykelryttere kan holde varmen, er fordi de forbrænder væsentligt mere energi over en længere periode, end en motionist ville gøre på en identisk cykeltur. Tøjvalget havde også været anderledes hvis det havde været en træningstur og ikke et cykelløb.

Når det så er sagt, så kunne jeg også godt forestille mig at den omtalte rytter går en smule på kompromis med varmen for til gengæld at være mere aerodynamisk. Det er også vildt nok at kigge på en vejrudsigt, der lover snevejr og så tage løse ben, hvis nu det skulle blive varmt nok til at tage dem af i finalen.

Hvad er forskellen på cykeljakker til professionelle ryttere og til motionister?

Hos Empire Cycling har vi cykeljakker fra Castelli, som leverer tøj til Soudal - Quick-Step og Sportful, der leverer cykeltøj til TotalEnergies. Det betyder at deres cykeljakker er udviklet med feedback fra professionelle cykelryttere. Og hvem er bedre til at give feedback på cykeltøj end 30 cykelryttere, der hver især bruger ca. 50.000 kilometer i sadlen om året? Og vel at mærke i alt slags vejr.

Alle de cykeljakker de to cykelhold bruger kan du også købe. Enten i vores webshop eller andre steder. Der er nogle helt klare regler om at alt udstyr cykelrytterne bruger skal være kommercielt tilgængeligt for alle. Til træning vil professionelle ryttere ofte bruge de samme jakker som du og jeg. Specielt fordi vintertræning er kendt for at være mange kilometer med relativ lav intensitet. Når det så er sagt bruger profferne naturligvis topmodellerne, hvor cykeljakkerne både er meget åndbare og samtidig vandafvisende. 

Til cykelløb bruger profferne som udgangspunkt kun 3 jakker. Det er en vind-/ og vandafvisende jakke til starten på af cykelløb. Det er primært kaptajner, som bare skal gemme sig i pelotonen indtil cykelløbet går ind i sit afgørende moment. Soudal - QuickSteps ryttere ville her vælge en Perfetto Jakke og TotalEnergie ville vælge en Fiandre Pro jakke.

Skal du til at bruge en masse energi i udbrud, som kaptajn i finalen eller som hjælperytter i front af feltet, så vælger de fleste ryttere en Gabba Jakke eller en kortærmet Fiandre Pro.

Har himlen åbnet sig i to og står det ned i lårtykke stråler kan rytterne pakke sig ind i enten en Idro Pro 3 eller en Aqua Pro. Men det gælder kun hvis man skal holde varmen i midten af feltet. Hvis finalen er skudt i gang eller du sidder ude foran og munker igennem for alt holde feltet på afstand, så vælger de fleste Gabba eller kortærmet Fiandre Pro.

Pasformen på cykeljakker til professionelle

Det er klart at alt går op i aerodynamik for professionelle cykelryttere. Hvis en rytter kører et interval af den ene eller den anden art, så betyder mere aerodynamik at rytteren cykler hurtigere ved at yde de samme watt. På modsatte måde, så kan rytterne i midten af feltet spare watt ved det givne tempo. Det betyder også at uanset hvilken jakke de professionelle cykelryttere bruger, så sidder den tæt. Så tæt at vi kalder det er performance fit. Hvilket er i midten af Aero-fit og komfort fit. Så den sidder tæt, men ikke speedsuit tæt og heller ikke lige så løst som en normal cykeljakke.

De her cykeljakker bruger profferne

Castelli Perfetto RoS 2 CykeljakkeCastelli Perfetto RoS 2 Cykeljakke

Vores mest populære cykeljakke. Lommerne på ryggen er der nu 3 af og fittet er en anelse løsere end før. Perfetto jakken er 100% vindafvisende, vandafvisende i en grad der er så tæt på 100% vandtæt at spørgsmålet er om det rent faktisk gør en forskel. Den fantastiske åndbarhed er der stadigvæk og ventilationshullerne ved brystkassen er der ikke rørt ved. Den perfekt jakke er gjort en smule mere perfekt. Den er perfekt til cykelture mellem 5º - 10ºC, men med den rigtige cykelundertrøje kan du sagtens bruge den koldere endnu.

 

Castelli Gabba RoS Cykeljakke

Forløberen til Perfetto er Gabba jakken. Og de to jakker er også identiske bortset fra Gabba jakkens korte ærmer og Perfettoens lange ærmer. Selvom Gabba jakken har korte ærmer bruger mange den som regnjakke om sommeren, hvor det er for varmt til en decideret regnjakke. Og de vandafvisende egenskaber i Gabba jakken er så tæt på 100% vandtæt, som du overhovedet kan komme. Jakken er lavet af GoreTex Infinium 205 tekstil, som er et Castelli eksklusivt materiale.

 

Castelli Idro Pro 3 RegnjakkeCastelli Idro Pro 3 Regnjakke

Hvis du er på jagt efter den bedste regnjakke til cykling, så kan jeg hermed erklære din søgning for overstået. Castellis Idro Pro 3 er en regnjakker jeg ofte ser hold, der ikke er sponsoreret af Castelli bruge. Castelli logoerne på begge overarme er streget over med sort tusch. Men det karakteriske design er ikke til at skjule. Du finder ikke en mere åndbar regnjakke og den her model er udstyret med 2 lommer på ryggen. Til dig enten skal eller vil cykle uanset hvad Jens Ringgaard lover af vederstyggeligheder i TV2 vejret.


Sportful Aqua Pro RegnjakkeSportful Aqua Pro Regnjakke

Peter Sagan og resten af TotalEnergie bruger Aqua Pro når menuen står på flere timers træningstur i silende regn. Det er uanset om det er til træning eller til løb. Modsat mange andre regnjakker har Aqua Pro flere paneler, der er meget strækbare, og stadigvæk vandtætte naturligvis. Det gør at du får en regnjakke, hvor pasformen og komforten er i topklasse. Komforten er ofte en egenskab du går på kompromis med når bruger en regnjakke, men ikke med Aqua Pro.

 


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.