Hvordan skal en cykeljakke side?

Hvordan skal en cykeljakke side?

At tale om hvordan pasformen på cykeljakker skal være er som at stikke hånden i hvepsebo. Meningerne er mange og ofte kommer det an på hvad den enkelte cykelrytter synes er mest komfortabelt. Jeg synes dog at mange kører med cykeljakker, hvor pasformen ikke gør cykelturen bedre og det skal der rodes bod på.

Tiderne, hvor cykeljakker sad som et telt og blafrede hæmningsløst i vinden, er for længst passeret. I dag sidder de professionelle cykelrytteres jakker nærmest lige så tæt som deres aero jerseys. Betyder det så at din cykeljakke også skal side som malet på overkroppen? Nej, det gør det ikke. Men det betyder at hvis din cykeljakker er 15 år gammel så er der altså sket et kvantespring på den front.

Cykeljakker skal sidde stramt, både for at være aerodynamiske, men også for at sikre at den kolde luft, der kommer ind under jakken er minimal. Langt de fleste af os har ikke brug for aerodynamikken, men det er skuda meget rart at være aero når du skal spurte mod Preben om hvem der giver romkugler og kaffé i dag.

Men du skal også være klar at medmindre din jakke er skræddersyet så kan det nemt ske at cykeljakken ikke sidder helt som den skal. Hvis du f.eks. er ekstremt høj og samtidig tynd som et bræt, så er din højde måske til XXL, mens brystkassen er til en small. Hos mig er det med omvendt fortegn, mine 176cm retfærdiggøre noget i nærheden af en Small, men selv i Large skaber lynlåsen sig, når dunken skal passeres. 

Ærmerne på cykeljakker er notorisk en anelse længere end normale jakker og det skyldes at du bruger på jakken på, ja du gættede rigtigt, cyklen, hvor du har strakte arme hele tiden. Syningerne på skuldrene er også rykket længere frem, så pasformen er idéel til når du sidder lænet forover på kværnen. Netop der skal du aldrig stole på hvordan en cykeljakke føles at have på når du står op. Den skal prøves på cyklen. Jeg anbefaler her at du enten på på rullen/hometraineren eller lige tager en hurtig tur op og ned af villavejen.

Cykeljakker til damer er skåret anderledes end til mænd. Først og fremmest er der gjort mere plads over brystkassen. Og kvindejakker er også figursyet, så de er smallere i taljen.

Hvordan skal din cykeljakke IKKE side?

Den skal først og fremmest ikke side som et blafrende telt, det har vi vist fået fastlagt. Men der er også mange der har en forventning om at deres cykeljakker skal gå helt ned over bagdelen, men det er faktisk ikke nødvendigt. Mange cykeljakker har også et forstykke, der er væsentligt korter en rygstykket og det ser umiddelbart lidt dumt ud. Men det giver rigtig god mening når du læner dig forover ned i bøjlerne, hvor der ikke er overskydende tekstil på fronten og rygstykket passer perfekt i længden.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.