Købeguide til cykeljakker

Køber guide til cykeljakker

Det kan virke som en jungle når du skal finde en ny cykeljakke. Hvis du spørger i cykelkredse vil mange fortælle dig deres personlige holdning til den perfekte cykeljakke. Faktum er bare at der ikke findes én jakke, som er perfekt til alle cykelture. Jeg har lavet en guide til hvad du skal være opmærksom på når du køber en cykeljakke, så du vælger den rigtige til dine behov.

Budget til din cykeljakke

På Empire Cycling starter vores cykeljakker omkring 1.000 kr. og de dyreste koster i underkanten af 3.000 kr. Vi har også vindjakker som koster under 1.000, men de er mere beregnet til at have i ryglommen til nødsituationer. Det afgørende for prisen på regnjakker er åndbarheden. Jo mere åndbar en jakke er, desto dyrere er den også. Derfor er der med regnjakker en stærk sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Men i forhold til normale jakker er det ikke ensbetydende med at den dyreste også er den bedste til dit behov. Det afgørende for prisen på cykeljakker er hvor varme de er og hvor meget de beskytter mod vand. Derfor kan du sagtens stå i en situation, hvor du ikke cykler, medmindre det er over 5℃ og skyfri himmel, så kan en jakke til 1.000 kr. sagtens være den bedste til dig behov.

Begrænsninger på din cykeljakke

Din cykeljakke kan ikke alt. Og ligesom det er godt at vide hvad jakken kan er det også vigtigt at vurdere hvad den ikke kan. Er din jakke ikke vandafvisende? Så bliver du lynhurtigt gennemblødt når regner. Du skal også vurdere hvad den anbefalede temperatur er på din jakke. Det højeste tal er til rulleture og det laveste tal er til benhårde intervaller.

Hvordan skal din cykeljakke sidde?

Der er mange holdninger til hvordan en cykeljakke skal sidde og ikke sidde. Jeg er af den holdning at jakke skal sidde så stramt som muligt, så der ikke er løst materiale, der flagrer i vinden. Først og fremmest gør det dig mere aerodynamisk, men det gør også jakken varmere. Fordi mængden af kold luft mellem dit baselayer og jakkens skal bliver minimeret. Hvis du er i tvivl om størrelsen så anbefaler jeg altid at gå en størrelse op.

Skal din cykeljakke være vindtæt?

Både ja og nej. Alle cykeljakker er som minimum vindtætte på fronten og ærmerne. Vindmodstanden køler dig utrolig meget og derfor er det en kæmpe fordel at fronten er vindtæt. Varme cykeljakker er også vindtætte på ryggen, mens de lettere jakker til forår og efterår kan have et termisk materialer på bagudvente flader. Det er termiske materialer er betydeligt mere åndbart end et vindtæt tekstil.

Skal din cykeljakke være vandtæt?

Din cykeljakke skal kun være vandtæt, hvis du bruger den som decideret regnjakke. De fleste kan sagtens nøjes med vandafvisende cykeljakker til enten våde veje eller let regn. Selvom vandtætte jakker også er vindtætte vil jeg ikke anbefale en cykelregnjakke hvis det er tørvejr.

Hvilket mærke skal din cykeljakke være?

Fordelene ved at købe en Castelli cykeljakke er at Italienerne er besatte af at levere det bedste cykeltøj til deres kunder. Det betyder at hvis du vil have det bedste af det bedste, det mest åndbare, det mest komfortable, det hurtige cykeltøj, så skal du gå med Castelli. Castelli koster mere end mange andre brands, men du kan vide der sikker på at du ikke betaler for at logoet på brystet er en rød skorpion. Du betaler for kvaliteten af de materialer, der er brugt til at lave din cykeljakke. Du betaler for at få en bedre cykeltur.

Cykeljakker fra Sportful følger den samme model som Castelli, men tager lige de yderste procenter, hvilket gør at tøjet lige rykker en prisklasse ned. Man kan sige at der hvor Castelli går hele vejen, der går Sportful kun 95% af vejen. Betyder det at du får en dårlig cykeljakker? Overhovedet ikke. Det betyder at hvis du bruge 20 timer om ugen på lågen, så ville jeg vælge Castelli. Men for motionister er forskellen på kvaliteten så lille, at besparelsen er alle pengene værd.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.