Regnjakker til cykling

Regnjakker til cykling

Uanset hvilken jakke du skal bruge kan du altid finde cykeljakker til alle behov hos os. Vi har med garanti en cykeljakke til dig uanset hvad dit ambitionsniveau er, om du skal bruge en let jakke, fordi du fryser mere end gennemsnittet eller hvis du skal bruge en cykeljakke til at bekæmpe det værste vejr Danmark kan byde på.

Regnjakker til cykling kan være meget forskellige. Når jeg omtaler en regnjakke mener jeg en 100% vandtæt jakke. Men der findes også mange cykeljakker, som er vandafvisende til en hvis udstrækning. I det her blog indlæg vil jeg skrive om alle typer af vandafvisende og vandtætte cykeljakker.

Cykelregnjakker

I bund og grund er det at lave en vandtætte jakke en meget simpel ting, fordi der findes så mange vandtætte materialer. Problemer er bare af vandtætte materiale både sørger for at holde vand ude, men det gør også at du ikke kan komme af med sveden når du cykler.

Jeg plejer at tænke mest over det når jeg cykler på min citybike i civilt tøj. Det er tøj, der ikke er beregnet til sport og derfor ikke er særlig åndbart. Jeg føler ikke at jeg kan sætte mig på min citybike uden at svede. Fuldstændig ligegyldigt hvor hårdt jeg træder i pedalerne. Hvor jeg på min racercykel sagtens kan køre i flere timer med flere indlagte intervaller uden at mit tøj bliver gennemblødt af sved.

Det samme gør sig gældende med regnjakker til cykling. Det er både nemt og billigt at lave en vandtæt regnjakke. Men det er ikke lige til at lave en vandtæt jakke, der stadigvæk er åndbar.

 

Regnjakker til cykling

 

Der fås mange regnjakker til cykling i forskellige prisklasser. Det helt afgørende for prisen er hvor åndbar jakken er. Jo mere du giver for din regnjakke, desto mere behagelig er den at cykle med. Derudover er der selvfølgelig forskel på, hvor små jakkerne er når de foldes sammen i baglommen. De bedste regnjakker kan pakkes sammen til at fylde 1/3 af en ryglomme.

Men skal du så bare vælge den dyreste regnjakke du kan finde? Det kommer an på hvad dit behov er. Hvis du kun bruger cykelregnjakken som en forsikring mod dårligt vejr, hvis skyerne er grå i horisonten, så kan du virkelig komme langt med en af de billigere regnjakker. Når du ikke bruger den mere har du heller ikke nødvendigvis brug for at eksempelvis ryglommer.

Hvis du på den anden side ved at du skal træde 5 timer lørdag, og det ikke er til forhandling at blive hjemme bare fordi Jens Ringgård lover dobbelt skybrud i vejrudsigten. Så vil du sætte stor pris på at skrue budgettet op og vælge en regnjakke med så meget åndbarhed som muligt.

Regnjakker til cykling er 100% vandtætte fordi tekstilerne har en indbygget membran, der gør at vand ikke kan trænge igennem. Den samme membran er også 100% vindtæt. Så hvis din cykeljakke er vandtæt er den med garanti også vindtæt. Det samme er dog ikke tilfældet den anden vej rundt, en jakke kan sagtens være vindafvisende uden at være vandtæt.

Castelli Idro Pro 3 RegnjakkeCastelli Idro Pro 3 Regnjakke

Den ultimative regnjakke, hvis du vælger eller skal cykle i alt slags vejr. Åndbarheden fås ikke bedre og Idro Pro 3 er en af de få regnjakker med ryglommer. Det er altså jakken til dig, der cykler i det mest ekstreme vejr og skal gøre det hele dagen. Regnjakken er de professionelle cykelrytteres valg når vejret på dagens træning er decideret modbydeligt. Takket være det aerodynamiske fit bruger mange ryttere den også til cykelløb. Idro Pro 3 Jakken er konstrueret af GoreTex Shakedry

 

Sportful Aqua Pro Regnjakke

Sportful Aqua Pro Regnjakke

Sportfuls bedste og mest åndbare regnjakke. Den er lavet til de vådeste cykelløb. Din normale regnjakke kan ikke strækkes en centimenter. Aqua Pro? Den har strækbare paneler på skuldrene, albuerne og siderne. Præcis der hvor du skal bruge strækbarheden. Aqua Pro er til dig der vil have verdensklasse beskyttelse mod vand og samtidig med have verdensklasse komfort på cykelture i de mest ekstreme vejrforhold.

Castelli Emergency 2 Regnjakke mændCastelli Emergency 2 Regnjakke mænd

Det her er regnjakken du altid har med i baglommen. Den fylder så lidt at du tager den med for en sikkerheds skyld. Den har ikke topklasse aerodynamik og ekstrem åndbarhed. Men den får dig tør og varm hjem til dørtrinnet. Og når du kun bruger jakken til nødstilfælde har du ikke brug for verdensklasse åndbarhed. Det er også en væsentlig billigere regnjakke end pro modellerne.

 

Castelli Emergency 2 Regnjakke Damer

Castelli Emergency 2 Regnjakke Kvinder

Jakken er 100% vandtæt og kan pakkes sammen og pakkes i baglommen. Det gør at du hellere tager den med for en sikkerheds skyld end at lade den blive hjemme. Det er ikke verdens mest åndbare cykeljakke, men den får dig varm og tør hjem, hvis vejret begynder at gå i mod dig. Dame modellen er faconsyet til kvinder og har, ligesom herremodellen, 360° refleks. Så du altid bliver set.

Vandafvisende cykeljakker

Udover vandtæt har vi 2 niveauer til at vurdere cykeltøj niveau af beskyttelse mod vand. 'Våde veje' er det laveste niveau og betyder at du kan bruge dit cykeltøj selvom vejene er så våde at der kommer dæksprøjt på tøjet når du cykler. 

Det kan godt være så varmt at du ikke behøver vandafvisende cykeltøj til at cykle på våde veje, men om foråret/efteråret bliver du glad for at vandet ikke trænger igennem de yderste lag af dit cykeltøj.

Jo mere vandafvisende din cykeljakke skal være desto mindre åndbar bliver den. Det betyder også at en cykeljakke til 'våde veje' er mere åndbar end én til 'let regn'. Når en cykeljakke er vandafvisende til våde veje, er det som regel fordi

'Let regn' er det midterste niveau, i mellem 'våde veje og 'vandtæt'. Cykeljakker med det her niveau af beskyttelse mod vand er gode til støvregn eller cykelturer, hvor der er mindre byger af regn.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.