Sådan vælger du skoovertræk til cykelsko

Sådan vælger du skoovertræk til cykelsko

Formålet med skoovertræk til cykelsko er at holde dine fødder og tæer komfortable under din cykeltur. Normale cykelsko er ikke designet til at holde dine fødder hverken varme eller tørre. Derfor er skoovertræk et rigtig vigtigt supplement, når cykler om vinteren eller foråret/efteråret. Skoovertræk kan have forskellige åbn/luk-konstruktioner, enten kan de lukkes med lynlås, velcro-luk på undersiden eller begge dele. Vi har lavet en guide til hvordan du vælger de rigtige skoovertræk.

Step 1: Den rigtige størrelse 

Den er ikke længere end at finde dine cykelsko frem og tjekke størrelsen. Vi anbefaler altid at du følger Castellis og Sportfuls størrelsesguide når du vælger skoovertræk hos Empire Cycling:

Small: 36-39
Medium: 40-42
Large: 43-44
X-Large: 45-46
XX-Large: 46-48

Er du i tvivl anbefaler vi at du vælger en størrelse større end din skostørrelse, hvis du vælger en mindre størrelse, er der risiko for at skoovertrækket slet ikke kan komme på. Vælger du et skoovertræk en anelse for stort kan det stadigvæk komme over dine sko, men du går en anelse på kompromis med aerodynamikken, da vinden tager mere fat i det overskydende stof.

Step 2: Hvilken disciplin skal dine skoovertræk bruges til?

Til at starte med er det vigtigt at vide, hvilken cykel disciplin du skal bruge dine skoovertræk. 

Mountainbike
Cykelsko til mountainbike er ofte større og bedre foret end cykelsko til landevej. Derfor kan skoovertræk, som udelukkende har lynlås på bagsiden formentlig slet ikke passe og du skal finde et par skoovertræk med velcro luk/åbn-konstruktion under foden.

Enkeltstart/Triatlon
Når du kører på enkeltstartcyklen, gør du i forvejen alt for at optimere din aerodynamik både ved at side meget foroverbøjet og ved at have ekstremt tætsiddende tøj på. Men der er også procenter at hente hvis du har de rigtige skoovertræk, som mindsker vindmodstanden.

Landevej
Skal du bruge dine skoovertræk til cykling på landevej skal du være specielt opmærksom hvilke vejrforhold skoovertrækkene udmærker sig i. Det skal du fordi at landevejscykling kan foregå under mange forskellige typer vejrforhold og derfor er mulighederne indenfor skoovertræk væsentligt større end de andre discipliner.

Step 3: Hvilke vejrforhold skal du bruge dine skoovertræk til?

For at du kan finde de rigtige skoovertræk til dig er det nødvendigt at vurdere hvilke vejrforhold du skal bruge dem til. Du skal vurdere om du vil bruge dem til regn, kulde, vind, en kombination af 2 eller alle 3 elementer. 

Step 4: Hvilken temperatur skal du bruge dine skoovertræk til?

Derudover bør du også forholde dig til den temperatur du skal cykle i, der er stor forskel på om du skal bruge dem i temperaturer omkring 0°C eller om cykelturen foretages omkring 15°C. På alle skoovertræk til cykelsko fra Castelli og Sportful kan du finde et anbefalet temperaturspænd.

Step 5: Overvej farven

Når du cykler i tusmørke eller mørke er det som udgangspunkt rigtig svært at se dig for bilister. Udover at montere lygter på din cykel er det en rigtig god idé at have skoovertræk med refleks elementer på. Det skyldes at benene og fødderne er de dele af din krop som bevæger sig mest under cykelturen og derfor er de bedst til at gøre opmærksom på dig, under forhold med dårlig sigtbarhed. Det kan derfor være værd at overveje om dine nye skoovertræk skal være have refleks elementer eller måske have farve, som adskiller sig betydeligt for naturen, det kunne neongul, orange eller lignende.

Skoovertræk til cykelsko under kolde vejrforhold

Varme skoovertræk fra Castelli og Sportful er produceret med fleece på indersiden for at isolere og holde på varmen bedst muligt. Castellis varmeste skoovertræk Estremo og Intenso er produceret af vandtæt Gore-Tex Infinium tekstil. Andre varme skoovertræk er produceret i neopren, som også er varmt og vandtæt – og mere økomomisk. Skoovertræk i neopren går på kompromis med isoleringen og yder i 2 mm versionen dårligere beskyttelse mod kulde end kombinationen Gore-Tex/fleece, mens 4 mm versionen er meget kulderesistent. Begge versioner er 100% vandresistente. 


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.