Sådan vælger du skoovertræk til cykelsko

Sådan vælger du skoovertræk til cykelsko

Formålet med skoovertræk til cykelsko er at holde dine fødder og tæer komfortable under din cykeltur. Normale cykelsko er ikke designet til at holde dine fødder hverken varme eller tørre. Derfor er skoovertræk et rigtig vigtigt supplement, når cykler om vinteren eller foråret/efteråret. Skoovertræk kan have forskellige åbn/luk-konstruktioner, enten kan de lukkes med lynlås, velcro-luk på undersiden eller begge dele. Vi har lavet en guide til hvordan du vælger de rigtige skoovertræk.

Step 1: Den rigtige størrelse 

Den er ikke længere end at finde dine cykelsko frem og tjekke størrelsen. Vi anbefaler altid at du følger Castellis og Sportfuls størrelsesguide når du vælger skoovertræk hos Empire Cycling:

Small: 36-39
Medium: 40-42
Large: 43-44
X-Large: 45-46
XX-Large: 46-48

Er du i tvivl anbefaler vi at du vælger en størrelse større end din skostørrelse, hvis du vælger en mindre størrelse, er der risiko for at skoovertrækket slet ikke kan komme på. Vælger du et skoovertræk en anelse for stort kan det stadigvæk komme over dine sko, men du går en anelse på kompromis med aerodynamikken, da vinden tager mere fat i det overskydende stof.

Step 2: Hvilken disciplin skal dine skoovertræk bruges til?

Til at starte med er det vigtigt at vide, hvilken cykel disciplin du skal bruge dine skoovertræk. 

Mountainbike
Cykelsko til mountainbike er ofte større og bedre foret end cykelsko til landevej. Derfor kan skoovertræk, som udelukkende har lynlås på bagsiden formentlig slet ikke passe og du skal finde et par skoovertræk med velcro luk/åbn-konstruktion under foden.

Enkeltstart/Triatlon
Når du kører på enkeltstartcyklen, gør du i forvejen alt for at optimere din aerodynamik både ved at side meget foroverbøjet og ved at have ekstremt tætsiddende tøj på. Men der er også procenter at hente hvis du har de rigtige skoovertræk, som mindsker vindmodstanden.

Landevej
Skal du bruge dine skoovertræk til cykling på landevej skal du være specielt opmærksom hvilke vejrforhold skoovertrækkene udmærker sig i. Det skal du fordi at landevejscykling kan foregå under mange forskellige typer vejrforhold og derfor er mulighederne indenfor skoovertræk væsentligt større end de andre discipliner.

Step 3: Hvilke vejrforhold skal du bruge dine skoovertræk til?

For at du kan finde de rigtige skoovertræk til dig er det nødvendigt at vurdere hvilke vejrforhold du skal bruge dem til. Du skal vurdere om du vil bruge dem til regn, kulde, vind, en kombination af 2 eller alle 3 elementer. 

Step 4: Hvilken temperatur skal du bruge dine skoovertræk til?

Derudover bør du også forholde dig til den temperatur du skal cykle i, der er stor forskel på om du skal bruge dem i temperaturer omkring 0°C eller om cykelturen foretages omkring 15°C. På alle skoovertræk til cykelsko fra Castelli og Sportful kan du finde et anbefalet temperaturspænd.

Step 5: Overvej farven

Når du cykler i tusmørke eller mørke er det som udgangspunkt rigtig svært at se dig for bilister. Udover at montere lygter på din cykel er det en rigtig god idé at have skoovertræk med refleks elementer på. Det skyldes at benene og fødderne er de dele af din krop som bevæger sig mest under cykelturen og derfor er de bedst til at gøre opmærksom på dig, under forhold med dårlig sigtbarhed. Det kan derfor være værd at overveje om dine nye skoovertræk skal være have refleks elementer eller måske have farve, som adskiller sig betydeligt for naturen, det kunne neongul, orange eller lignende.

Skoovertræk til cykelsko under kolde vejrforhold

Varme skoovertræk fra Castelli og Sportful er produceret med fleece på indersiden for at isolere og holde på varmen bedst muligt. Castellis varmeste skoovertræk Estremo og Intenso er produceret af vandtæt Gore-Tex Infinium tekstil. Andre varme skoovertræk er produceret i neopren, som også er varmt og vandtæt – og mere økomomisk. Skoovertræk i neopren går på kompromis med isoleringen og yder i 2 mm versionen dårligere beskyttelse mod kulde end kombinationen Gore-Tex/fleece, mens 4 mm versionen er meget kulderesistent. Begge versioner er 100% vandresistente.