Sådan holder du varmen om vinteren med den rigtige cykelundertrøje

Sådan holder du varmen om vinteren med den rigtige cykelundertrøje

Du behøver ikke at lade temperaturen styre hvornår du cykler. Med det rigtige cykeltøj kan du sagtens holde varmen i alt slags vejr, den danske vinter kan byde på.

Når jeg tænker på at have det koldt på cyklen så kan jeg ikke lade være med at prise mig lykkelig for at jeg som gemen motionist, aldrig behøver at ofre varmt tøj til fordel for aerodynamik. En af de klareste referencer går til Harrogate i 2019, da Mads bliver verdensmester og hvordan han står og ryster som et espeløv på podiet ved medaljeoverrækkelsen. Gudskelov for at det aldrig kommer til at overgå mig.

Hvis du også pakker din cykel væk om vinteren så går du glip af rigtige mange gode cykelture. Jeg ved godt at du ikke får tan-lines eller kan cykle på havnen og købe en is. Men hvis du gerne vil være klar til foråret, så bliver fundamentet lagt i din vintertræning.

Jeg synes at cykelundertrøjer er noget af det mest undervurderede cykeltøj man kan investere i, fordi det øger komforten på mine cykelture så meget i forhold til prisen. Mange tænker også med det samme at hvis de fryser så skal de have en ny cykeljakke f.eks., men hvis ikke din cykelundertrøje er særlig varm, kan du altså vinde rigtig meget for en tredjedel af prisen på en cykeljakke.

Når du bruger den rigtige cykelundertrøje med din cykeljakke, så kan du godt cykle i minusgrader og stadigvæk kun have 2 lag på. Din cykelundertrøje og din cykeljakke, mere behøver du ikke. Så hvis du gerne vil lære hvordan du holder varmen om vinteren, så læs med her. 

Hvad er den bedste cykelundertrøje?

Den bedste cykelundertrøje til at holde varmen er uden tvivl tyk og varm, men skal stadigvæk være exceptionel til at lade dig komme af med sveden når du cykler. De varmeste undertrøjer består enten primært af fleece eller merinould.

Derudover er det også vigtigt at din cykelundertrøje passer til den intensitet du skal bruge den til. Hvis du f.eks. skal kører i 2 timer og banke igennem med lange intervaller, så behøver du ikke nødvendigvis have den varmeste af alle cykelundertrøjer. Men skal du ud og rulle i 4 timer uden de store anstregelser, så vil du sætte pris på at have valgt noget varmt.

Skal min svedundertrøje være vindtæt?

Skal du bruge din cykelundertrøje om vinteren under din cykeljakke, så er det klare svar nej. Din cykeljakke har som minimum en vindtæt front, det samme sted hvor nogle cykelundertrøjer også er vindtætte. Men at tage et vindtæt lag på over et andet vindtæt lag giver ikke nogen ekstra beskyttelse. Men bare vil gøre dit cykeltøj mindre åndbart end vintertøj er i forvejen.

Det giver mening med en vindtæt undertrøje under en cykeltrøje med lange ærmer, fordi cykeltrøjen ikke er vindtæt.

Skal en cykelundertrøje have korte eller lange ærmer?

Det er en smags sag. Den langærmede er naturligvis varmere end en identisk svedundertrøje med korte ærmer eller helt uden ærmer. Når målet er at holde varmen på dine cykelture om vinteren, vil jeg klart anbefale en cykelundertrøje med lange ærmer.

Om sommeren kan du under din cykeltrøje kører med cykelundertrøjer, som enten har korte ærmer eller ingen ærmer.

Hvad er cykelundertøj?

Jeg vil definere det som tøj du har på under det yderste lag cykeltøj. Men i det her indlæg skriver jeg kun om cykelundertrøjer. Der findes selvfølgelig også andet du kan have på inden under dit yderste lag. F.eks. er der lavet specifikke cykel bh'er til kvinder. 

Du skal for alt i verden ikke betragte underbukser, som en del af dit cykelundertøj. Det er altså bar røv i de cykelbukser. Underbukser skaber et ekstra lag af friktion mellem din hud og sadlen. Det ekstra lag gør grimme sår en uundgåelighed.

Hvor mange lag skal jeg cykle med?

Om vinteren bør du altid cykle med maksimalt 2 lag. Hver eneste gang du tager et ekstra lag på, så sænker du åndbarheden betydeligt. Hvad gør lav åndbarhed egentlig? Den bedste måde jeg kan beskrive det på er når jeg prøver at cykle på min citybike i civilt tøj. Det foregår med en intensitet væsentligt under det jeg ville yde på raceren. På trods af den lave intensitet er jeg dog fuldstændig gennemblødt af sved når jeg rammer min destination. Det sker ikke når jeg bruger cykeltøj, fordi åndbarheden er så meget højere. 

Du behøver heller ikke at have en vindvest med på din cykelture. Din cykeljakke er vindtæt i forvejen. Det eneste tidspunkt du skal bruge 3 lag, er hvis det står ned i lår tykke stråler og du er nødt til at have en vandtæt jakke på udover din cykeljakke.

Empire Cycling cykelundertøj

På vores hjemmeside finder du cykelundertøj til alt slags vejr. Vi har tøj fra de to italienske brands Castelli og Sportful. Begge brands leverer cykeltøj til professionelle cykelhold og det er præcis de samme produkter, som du kan købe på hjemmesiden. Du får altså verdensklasse cykelundertøj, og får at hjælpe dig kan du filtrere efter hvor varmt cykelundertøjet skal være. 

Tag et kig på vores cykelundertøj, hvis din næste cykeltur skal være endnu bedre!


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.