Guide: Sådan vælger du den rigtige cykeljakke

Guide: Sådan vælger du den rigtige cykeljakke

At finde en cykeljakke af højeste kvalitet kan være en af de bedste investeringer du gør dig indenfor beklædning til cykelturene. Jakker kan være meget forskellige, der er givetvis store forskelle på jakken alt efter om du skal bruge den til de kolde vinterture eller de mildere forårsture, hvor det måske, måske ikke bliver regnvejr. Hos Empirecycling.dk har vi cykeljakker af højeste kvalitet fra de italienske mærker Castelli og Sportful. Castelli har igennem mange år leveret beklædning til Team Sky/Team Ineos/Team Ineos Grenadiers, det italienske landshold og Giro d’Italia og er kendt for at være de professionelle cykelrytteres arbejdstøj. Sportful har blandt andet leveret tøj til det daværende Team Saxo Bank, Trek-Segafredo, Bahrain-Merida og leverer nu tøj til World-Tour holdet Bora-Hansgrohe. Du kan se vores udvalg af cykeljakker til kvinder og til mænd hvor du finder jakker til efterår, forår og vinter. Vi har lavet en guide til dig, så du kan finde den helt rigtige cykeljakke til dine cykelture.

 

Step 1: Find den rigtige størrelse

For at din nye jakke sidder helt perfekt er det nødvendigt at du finder den rigtige størrelse. Du kan finde vores størrelsesguide her. Da både Castelli og Sportfuls fitting er tætsiddende, anbefaler vi at du vælger den store størrelse, hvis dine mål ligger imellem to størrelser. Mange bliver overrasket over hvor tæt deres nye jakke egentlig sidder, men den skal sidde tæt, også tættere end du måske er vant til, da de højtekniske tekstiler har den optimale ydeevne når de sidder tæt til kroppen.

 

Mænd:

  XS S M L XL XXL XXXL
Bryst 88 cm 92 cm 96 cm 100 cm 105 cm 110 cm 115 cm
Talje 76 cm 80 cm 84 cm 88 cm 93 cm 96 cm 104 cm
 

Kvinder:

  XS S M L XL
Bryst 79 cm 84 cm 87 cm 94 cm 99 cm
Talje 63 cm 68 cm 73 cm 76 cm 83 cm
 
 

Step 2: Hvilke vejrforhold skal du bruge din cykeljakke til?

Når du har fundet den rigtige størrelse, skal du beslutte hvilke vejrforhold du skal benytte din nye jakke under. Alle vores jakker beskytter dig mod vind, men de har forskellige grader af beskyttelse mod specielt vand. Ingen af vores cykeljakker i denne guide er deciderede regnjakker. Hvis der er en chance for en smule regn eller hvis vejene er våde og skærmene ikke er kommet på endnu, kan nogle af jakkerne dog sagtens klare vandet. Det er specielt jakkerne fra Castellis RoS(Rain or Shine) kollektion eller Sportfuls Fiandre kollektion.

 
 

Step 3: Hvilken temperatur skal du bruge din cykeljakke til?

Efter du har besluttet hvor meget din cykeljakke skal kunne modstå vand, bør du beslutte hvilke temperaturer du ønsker at bruge din nye cykeljakke under. Vælger du en jakke, som er foret for varmt i forhold til temperaturen vil du gå for meget på kompromis med åndbarheden og derved gøre din cykeltur mindre komfortabel, da sveden ikke kan komme væk fra din krop. Er din cykeljakke derimod foret for let, kommer du til at fryse. Alle vores cykeljakker har et temperaturspænd hvor de anbefales. Vores varmeste cykeljakke ALPHA RoS 2 holder dig varm helt ned til -5°C.

 
 

Step 4: Hvad skal du bruge din cykeljakke til?

Vi har rigtig mange cykeljakker, som performer exceptionelt på landevejen, men hos Empire Cycling forhandler vi også jakker designet til at køre gravelcykling. Cykeljakker til landevejen er mere traditionelle med 2 eller 3 lommer på ryggen. Hvorimod cykeljakker til gravel kan tilbyde ekstra opbevaring ved at have en eller flere brystlommer. Aerodynamikken betyder væsentlig mere på landevejen, fordi hastighederne er højere end på gravel cyklen. Brystlommer foran vil gå for meget på kompromis med aerodynamikken på landevejen, men på grund af de lavere hastigheder ved gravel cykling kan cykeljakkerne til gravel have ekstra opbevaring. 

 
 

Vinterjakker til cykling

Det er ikke lige til at lave en vinter jakke til cykling. Den helt store udfordring er at sikre, at din krop fastholder en komfortabel temperatur under dine cykelture. Hvis vinterjakken bliver isoleret som en vinterjakke til hverdagsbrug, ville din krop på ingen måde kunne komme af med al den fugt din krop generer under fysisk anstrengelse. På den anden side kan vintercykeljakken sagtens være tyndere og derved mere åndbar, men du ville fryse. Cykeljakker til vinter fra Castelli og Sportful er produceret i en perfekt balance mellem, at du holder varmen og samtidig lader din krop ånde. Disse forhold påvirkes i høj grad af den intensitet, der trædes med, hvorfor eliteryttere, som træder mange watt er betydeligt lettere påklædt ved en given temperatur end en motionist der træder færre watt.


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.