Cykeljakker til forår og efterår

Cykeljakker til forår og efterår

Når det bliver forår og efter er vejret ofte mildt og køligt i Danmark. Det er tidspunktet, hvor det er for koldt til at cykle i en cykeltrøje, men for varmt til en vinterjakke. Med den rigtige cykeljakke kan du dog stadigvæk få rigtige mange gode cykelturer ud af denne tid på året. Om foråret og efteråret kan temperaturerne svinge en del, specielt hvis du kører om morgenen eller om aftenen.

Vindjakker til cykling

Hvis du cykler mens temperaturen enten stiger eller falder forholdsvis meget, så bør du overveje en helt tynd vindjakke udover det du normalt tager på til dine cykelture. Hvis du cykler om morgenen kan du starte med din tynde vindjakke og pakke den sammen i baglommen, som temperaturen stiger.

På samme måde kan du med fordel pakke den i baglommen når du cykler hjemme fra om eftermiddagen og ikke er hjemme før solen er gået ned. Udover at vindjakkerne som regel har reflekselementer, så mærker du ikke at den er ryglommen. Men du sætter stor pris på den når det bliver køligere.

Der er forskellige prisniveauer på vindjakker og det kan være svært at gennemskue, hvad du får for dine pengene når du går en prisklasse op. De billigere vindjakker er ofte lavet lavet 100% med det vindtætte materiale. Hvilket gør jakken meget lidt åndbar sammenlignet med de jakker, der kun er vindtætte på fronten, men ikke på bagsiden.

Derudover så er det vindtætte materiale også meget lidt strækbart. Det betyder at de billigere jakker sidder meget løst og blafrer en del i vinden. På de jakker af en højere kvalitet er der f.eks. brugt strækbare paneler, der gør at jakken sidder meget bedre. Sådan noget som ryglommer er heller ikke standard.

 

Castelli Aria Jakke

Castelli Aria Shell Jakke

Vindjakken fra Castelli sidder takket være strækbare paneler helt perfekt. De strækbare paneler gør også jakken meget åndbar. Pakker du jakken sammen fylder den ikke mere end 1/3 af en ryglomme. Du tager den med hver eneste gang, bare fordi. Du mærker den ikke i baglommen, men falder temperaturen bliver du rigtig glad for at du pakkede Aria Shell Jakken.

 

Sportful Hot Pack Easylight Jakke

Sportful Hot Pack Easylight Jakke

En standard vindjakke uden for mange dikkedarer. Jakken har en baglomme, som ud over dine snacks også bruges til at pakke jakken sammen, når du ikke skal bruge den. Den perfekte jakke når du ikke helt ved hvilket vejr din cykeltur byder på. Udover at være vindafvisende er jakken også vandafvisende til let regn.

Cykeljakker

Cykeljakker til mellemsæsonerne er væsentligt tyndere end deciderede vinterjakker. Problemet med vinterjakker til cykling er at, for at kunne gøre dem tilpas varme er producenterne nødt til at gøre dem mindre åndbare. Jeg skriver ofte om åndbarhed her på bloggen og det er der en rigtig god grund til. Den er simplethen grundlæggende for komforten på dine cykelture uanset hvilket niveau du cykler på.

I forhold til langærmede trøjer, så er cykeljakkerne ikke nødvendigvis tykkere. Derimod er jakkerne lavet i 100% vindtæt materiale, hvilket cykeltrøjer ikke er. De fleste jakker til forår og efterår har en kombination af vindtætte og termiske materialer. De vindtætte materialer bliver brugt på fronten og ærmerne af cykeljakkerne, fordi det er cykelryttere er mest udsat for vind. 

De letteste cykeljakker har så et termisk tekstil på ryggen. Som ikke er vindtæt, men til gengæld er ekstremt åndbart. Det gør at du næsten ikke føler at du kører med en cykeljakke. Men også kun næsten.

Hvad afgør prisen på en cykeljakken? Først og fremmest er de vandafvisende jakker dyrere end, dem der ikke er vandafvisende. Det kan være en dårlig idé at spare på vandbeskyttelsen, hvis vejret nogle gange spiller dig et puds. Er du på den anden side typen, der ikke trækker i tøjet ved andet end skyfri himmel, kan du med ro i sindet spare en del her. Derudover så betaler du også for egenskaber som: Ekstra lomme med lynlås, refleksdetaljer, ventilationshuller og fit. Jakker med strækbare paneler på siderne sidder væsentligt bedre end jakker uden, de koster dog også mere.

 

Castelli Beta RoS JakkeCastelli Beta RoS Jakke

Den lette jakke, til dig der vil have maksimal performance. Beta RoS er takket være det termiske tekstil på ryggen ekstrem åndbar sammenlignet med andre cykeljakker. Ryggen har fået en vandafvisende behandling, så du ikke skal frygte en lille skylder. Fronten og ærmerne er vindtætte og lavet i Polartec NeoShell, som er ekstrem strækbart. 

 

Castelli Gabba RoS Jakke

Castelli Gabba RoS Jakke

En jakke med korte ærmer? Det lyder umiddelbart unødvendigt, men Gabba jakken er langt fra unødvendig. Kombineret med et par løse ærmer er den perfekt til dine forårs og efterårs ture, hvor temperaturen skifter. Eller hvis det ikke er varmt nok til en normal cykeljakke endnu. Gabba jakken bliver brugt af profferne til de cykelløb i ekstrem vejr. Heldigvis kan du også sagtens bruge den uanset om det regner eller er tørvejr. Du kan også læse historien om hvordan den ikoniske Gabba blev til her.

Cykelregnjakker

Regnjakker til cykling minder meget om vindjakker. Den store forskel er den at den membran, der bruges ikke kun er vindtæt, men også vandtæt. Vind- og vandtætte membraner er væsentligt mindre en åndbar end membraner, der kun er vindtætte. Derfor vil jeg på det kraftigste fraråde at bruge en regnjakke, i stedet for en vindjakke. Her kan du læse vores guide til regnjakker til cykling


En vigtig regel når du cykler er at have så få lag på som muligt. I langt de fleste tilfælde bør du faktisk kun have 2 lag på: En cykelundertrøje og ydre lag, som en jakke eller cykeltrøje alt efter hvor koldt det er på din cykeltur. I nødstilfælde kan det give mening at have et 3. lag på, det kan være enten en vest, regnjakke eller vindjakke, der ikke er beregnet til at have på hele turen, men kun når du har behov for det. Det kunne f.eks. være når det begynder at regne eller i mellem dine intervaller.

Det er en udbredt misforståelse at cykelryttere skal have mange lag på, som man kan åbne og lukke efter behov. Åndbarheden bliver dårligere og dårligere jo flere lag dampen skal igennem for at slippe ’fri’. Dit cykeltøj bliver vådt og koldt når du sveder, hvilket en høj åndbarhed kan hjælpe gevaldigt på.

Nøglen til at sikre en høj åndbarhed er din cykelundertrøje. Uanset om det er varmt eller koldt når du skal cykle vil du have stor gavn af en cykelundertrøje. Selvfølgelig skal du ikke bruge en langærmet i merinould midt om sommeren, men om vinteren vil du blive overrasket over hvor behageligt det kan være at cykle i kulde med den rigtige cykelundertrøje.

En kæmpe fordel ved cykelundertrøjer er også prisen, der er væsentligt lavere end cykeljakker, men på samme måde kan udvide det temperaturspænd du kan holde varmen i. F.eks. er Perfetto Jakken anbefalet mellem 4°-12°C, men den kan sagtens bruges ned til frysepunktet hvis du kombinerer den med en flanders eller sottozero
cykelundertrøje. På samme måde kan den kombineres med et kortærmet tynd baselayer og være perfekt omkring 12°, lige før du smider jakken og går over til langærmet cykeltrøje. En væsentlig billigere løsning end at købe en at have 2 cykeljakker.

Cykelundertrøjer til kvinde

Cykelundertrøjens vigtigste opgave om vinteren er at sørger for at du holder varmen. Mange overlader fejlagtigt den opgave til langærmede cykeltrøjer fordi de jo er varme. Men cykeltrøjer er ikke beregnet til at transportere sved væk fra din krop. Det er cykelundertrøjer til gengæld og jo varmere desto bedre når vinterkulden banker på døre

Cykelundertrøjer til mænd

Jo færre lag, desto bedre bliver din cykeltur. Den bliver mere komfortabel fordi du sveder mindre og fordi dit tøj bliver mindre våde. Cykelundertrøjen er med til at holde din kropstemperatur optimal.

Hvordan skal en cykelundertrøje side?

Cykelundertrøje skal ligesom det meste andet cykeltøj sidde stramt til kroppen, og der skal ikke være for meget overskydende materiale, som folder. Når cykelundertrøjen sidder stramt kan den bedst muligt hjælpe dig af med
sveden og holde dig varm. Det er selvfølgelig også vigtigt at længden er perfekt, ikke så kort at der kommer et bart stykke over cykelbukserne og ikke så lang at den folder flere steder under cykeljakken. Selvfølgelig skal din undertrøje sidde under selerne på din cykelbukser og ikke over.

Hvilket materiale er det bedste til cykelundertrøjer?

Det rigtige materiale kommer meget an på, hvilket vejr du skal cykle i og hvordan din træningstur skal være. I dårligt vejr er det en rigtig god idé at bruge merinould til at holde varmen. Hvis du på den anden side skal cykle når det er varmt er det vigtigere for dig at få transporteret fugten væk fra din hud. Det gøres bedst med syntetiske materialer, der kan hedde mange forskellige ting.

Merinould er et ekstremt godt materiale at laver undertrøjer af fordi ulden ikke køler dig ned når den bliver våd, hvilket ellers kan være et stort problem. Vådt tøj nedkøler dig omkring 25 gange hurtigere end tørt tøj under normale omstændigheder. Derfor er du nødt til at holde dig eller i det mindste bruge Merinould, som ikke køler dig unødigt meget.

De syntetiske materialer kan behandles anderledes end naturlige materialer som merinould. Det gør at man kan give materialet vandafvisende egenskaber, så undertrøjen ikke bliver våd selv når du skyder dit bedste 20-minuters
interval af. Jo tyndere materialet desto mere åndbar er cykelundertrøjen også. Derfor vil du opleve at undertrøjen kan være ekstremt tynde og decideret gennemsigtige. Heldigvis har du en cykeltrøje på udover, så hele overkroppen
ikke er til offentligt skue.

Hvad skal du kigge efter i din cykelundertrøje?

Cykelundertrøjer kan have mange forskellige features, som du skal gøre op med dig selv om du vil sætte pris på og betale. En vindafvisende front på undertrøjen ses ikke ofte, men har alligevel vindtætte cykelundertrøje. Den vindtætte front er rigtig god til at have på inden under et yderlag, som ikke er vindtæt. På samme måde kan en høj krave også hjælpe utroligt meget for at du kan holde varmen og undgå sygdom i halsen. Det er selvfølgelig kun
nødvendigt på de koldeste cykelture. Den høje krave passer dog bedst under den høje krave på en cykeljakke og det ser ikke så godt med en høj krave der stikker op over kraven på din cykeltrøje.